Anglija
Raznolika pokrajina Združenega kraljestva se razteza od zelenega gričevja in mogočnih klifov nad razburkanim morjem na jugu do Škotskega višavja z veličastnimi gradovi in trdnjavami na severu. Vmes najdemo čudovite narodne parke, skrivnostna, v gosto meglo zavita močvirja in srednjeveške vasice, veličastne katedrale, univerzitetna Oxford in Cambridge, urbani Edinburgh ali pa kozmopolitski London, ki narekuje svetovne trende. Pri Britancih je marsikaj drugače: naj gre za promet po levi, razkošno kraljevsko tradicijo, znameniti 5-o’clock-tea ali za domačne pube. Priljubljenost tradicionalnih športov pola in kriketa, pregovorna angleška vljudnost, mojstrstvo Small Talka in ščepec ekscentričnosti neponovljivo zaokrožujejo podobo naroda, v katerega jeziku se lahko sporazumevamo domala po vsem svetu.

LONDON
London ne slovi brez razloga kot ena najbolj fascinantnih svetovnih prestolnic. Je čudovita kombinacija angleške tradicije in modernega načina življenja. Simboli nekdanjega britanskega imperija s Tower Bridgem, Buckinghamsko palačo ali Westminstersko opatijo, temu kontrastna najsodobnejša arhitektura poslovnih stavb, znamenite koncertne in operne hiše, muzeji, gledališča, butiki in nakupovalna središča so magnet za milijone obiskovalcev iz vsega sveta. Ko ste utrujeni od brskanja po butikih Soha ali Camden Marketa, si napolnite baterije med sprehodom skozi Kensington Gardens ali med vožnjo z znamenitim »doubledeckerjem«. Zvečer pa le zavijte v stoletja star pub, ki ga je mnogo pred vami rad obiskoval že Dickens.
Prebivalcev: cca 7,000.000.

OXFORD

Na Oxford so Britanci izjemno ponosni. Ne le, da velja oxfordska angleščina za »perfektno«, mesto je pravi arhitektonski dragulj z veličastnimi srednjeveškimi stavbami, ozkimi, tlakovanimi uličicami, parki in vrtovi znamenitih kolidžev. Je brez dvoma najslavnejše univerzitetno mesto na svetu in študij v tem mestu je bil že od nekdaj privilegij. Kar 24 angleških predsednikov vlad se ponaša z diplomo Oxforda in verjemite, debeli zidovi častitljivih stavb bi lahko razkrili marsikakšno zanimivo študentsko prigodo. Vendar pa Oxford ni le mesto s slovečo auro znanosti, temveč tudi center živahnega študentskega življenja, kinodvoran, galerij, pubov, diskotek in nakupovalnih centrov, ki privlačijo turiste in, predvsem v poletnem času, udeležence angleških tečajev iz celega sveta.
Prebivalcev: cca 135.000.

CAMBRIDGE
Most preko reke Cam, po katerem je mesto dobilo ime, je obstajal že v času starih Rimljanov. V 11. stoletju pa se je v Cambridge naselila še učenost: v novo ustanovljenih samostanskih šolah so učenjaki iz Oxforda položili temelje ene najbolj častivrednih univerz na svetu, University of Cambridge. Cambridge pa ne slovi le kot univerzitetno mesto in dom odličnih kolidžev. Eno najlepših angleških mest je v času stoletij znalo ohraniti svojo prvobitnost. V starem mestnem središču z ozkimi tlakovanimi ulicami se zdi, kot da se je čas že zdavnaj ustavil, vendar pa dajejo številni študenti na videz konzervativnemu mestu nadvse mladostni pečat in poskrbijo za sproščeno in živahno atmosfero. Za vsak okus se predvsem poleti v mestu vrstijo Shakespearove drame, ulična gledališča, filmske predstave, glasbene prireditve in znamenita športna ali glasbena tekmovanja med posameznimi kolidži, vrhunec pa brez dvoma predstavlja tradicionalna veslaška tekma po reki Cam, ko se pomerita osmerca univerz Oxford in Cambridge.
Prebivalcev: cca 140.000.

TORBAY

V enem najlepših predelov Anglije z milo klimo in veliko sonca je privlačen zaliv, ki ga tvorijo 3 mesteca: viktorijanski Torquay, Paignton s plažami in ribiški Brixham. Predela ne imenujejo zaman »kraljica angleške riviere«. Palme in eksotične tropske rastline, ugodna klima, več kot 20 milj čudovite obale s peščenimi plažami in klifi, uličnimi kavarnami, restavracijami, diskotekami, gledališčem, nočnimi klubi in igralnicami v obiskovalcih zlahka vzbudijo občutek, da se nahajajo sredi sredozemske pokrajine. Predel nudi obilo možnosti športno aktivnim in je odlično izhodišče za izlete v notranjost grofije Devon, kjer očarajo s trstičjem pokrite »cottages« in skrivnostni kraji, ki jih je v svojih romanih opisovala najslavnejša prebivalka tega predela, Agatha Christie.
Prebivalcev: cca 130.000.

BOURNEMOUTH
Eno najlepših obmorskih letovišč na sončni južni obali Anglije s kilometri zlato peščenih plaž, prelepimi parki in viktorijanskimi vilami pastelnih barv je zaradi mile klime, veliko možnosti za razvedrilo in ukvarjanje z vsemi
možnimi vodnimi športi, golfom, jahanjem ali tenisom izjemno priljubljena počitniška destinacija. Raznoliko ponudbo za prijetno preživljanje prostega časa dopolnjujejo razne kulturne prireditve, kot so muzikali, kabareti in koncerti v Pavillionu ali Pier Theatru, seveda pa ne manjka modnih butikov, prijetnih restavracij, kavarn in klubov za sproščeno druženje z novimi znanci. Tako privlačno kot samo mesto pa je tudi njegova okolica: zaščitniški strmi klif, ki varuje plaže Bournemoutha, enkratni naravni park »Chines« ali idilične vasice Dorseta so več kot vredni obiska.
Prebivalcev: cca 180.000.

EASTBOURNE

Privlačno obmorsko letovišče Eastbourne je znano po svojih belih pečinah Beachy Head, ki se mogočno dvigajo nad obalo in nudijo čudovit razgled na mesto, morje in rahlo valovito pokrajino mestnega zaledja. V začetku 20. stoletja je bilo mesto, ki je do danes ohranilo elegantni viktorijanski stil, zbirališče kraljev in umetnikov iz vsega sveta. Obiskovalcem nudi kilometre dolgo prodnato obalo, terasasto mestno promenado in Old Town, zabaviščni pomol, čudovite parke in vrtove, še posebej Carpet Garden, kjer najdemo cvetje iz vseh koncev sveta. Živahno mesto pa razpolaga tudi s sodobnimi nakupovalnimi centri in tradicionalnimi trgovinicami, restavracijami, kavarnami, pubi, gledališči, kegljišči, kinodvoranami in odličnimi športnimi tereni za prijetno preživljanje prostega časa.
Prebivalcev: cca 105.000.

BRIGHTON
Brighton, imenovan tudi »London by Sea«, je največje in zagotovo najpopularnejše in najživahnejše letovišče južne Anglije. Nekdanje ribiško mestece je pod pokroviteljstvom tedanjega valižanskega princa doživelo pravi razcvet konec 18. stoletja. Naročil je gradnjo bahavega Royal Pavilliona, ki je poleg znanega pomola Palace Pier eden zaščitnih znakov mesta in priljubljeni motiv fotografov. Današnji Brighton je kozmopolitska metropola in univerzitetno mesto, ki privlači predvsem mlajšo publiko. Peščeno-kamnita plaža s promenado vabi k sončenju in sprehajanju, neštete kavarne, kino dvorane, diskoteke, gledališča, moderni nakupovalni in zabaviščni centri, pa tudi znamenite »The Lanes« - uličice z antikvariati, ljubkimi knjigarnami, restavracijami in pubi, zagotovo izpolnijo želje vsakega obiskovalca.
Prebivalcev: cca 250.000.

PORTSMOUTH

Po legendi naj bi ime mesta izhajalo iz »the port's mouth“. Portsmouth se je v svoji osemstoletni zgodovini iz majhne ribiške vasice razvil v eno najpomembnejših pristanišč južne Anglije in eno najzanimivejših angleških mest. Danes je rojstno mesto Charlesa Dickensa in Petra Sellersa moderno mesto s trgovinami, pubi in z restavracijami, ki ne pozna dolgčasa. Zgodovinski doki Portsmoutha z Nelsonovo admiralsko ladjo »HMS Victory« ali prvo železno ladjo »HMS Warrior« vsako leto privabijo množice obiskovalcev. Svojim gostom mesto nudi tudi živahno nočno življenje, glasbene prireditve, gledališča in kinodvorane. Kilometri plaž in bogata športna infrastruktura z igrišči za tenis, golf in odlični pogoji za jadranje pa zagotavljajo nešteto možnosti za zanimivo preživljanje časa.
Prebivalcev: cca 200.000.

SCARBOROUGH

Lega ob dveh čudovitih morskih zalivih, slikovito staro mestno jedro, številnimi parki in zdraviliški hoteli, antikvariati in butiki uvrščajo Scarborough med najlepše počitniške kraje severne Anglije in je idealno mesto za študij, počitek in zabavo. Ob večerih vabijo gledališča s predstavami klasičnih dram in komedij, kabareti, koncerti, diskoteke, tradicionalne angleške restavracije in pubi. O zanimivosti in očarljivosti mesta priča tudi podatek, da postaja vedno bolj pri ljubljeni kraj angleških in hollywoodskih filmarjev – tukaj so snemali že Michael Caine in Gwyneth Paltrow, severni Yorkshire pa je posodil kulise tudi filmom o Harryju Potterju. Takoj za mestno mejo se namreč začenja čudovit narodni park North Yorkshire Moors s številnimi majhnimi vasicami, ugnezdenimi med prostrana ajdova polja.
Prebivalcev: cca 50.000.

EDINBOURGH

Vsako poletje se škotska metropola v času svetovno znanega festivala z neštetimi gledališkimi, plesnimi in opernimi predstavami, koncerti, nastopi žonglerjev in uličnih gledališč prelevi v en sam pisan oder. Mogočna severna prestolnica pa skozi vse leto ne skopari s kulturo, tradicijo in svetovljanstvom. Staro mestno jedro očara z ozkimi, zavitimi ulicami, tesno nagnetenimi kamnitimi hišami, pisanimi trgovinicami in rokodelskimi delavnicami, cerkvami in muzeji, medtem ko je New Town, čeprav ima že dobrih 200 let, živahno središče družabnega življenja, kjer po obiskih muzejev in galerij vabi k odličnim nakupom Princess Street. Nad mestom kot Akropola bdi Edinbourgh Castle s čudovitim razgledom na mesto. Seveda pa tudi okolica mesta z jezeri in Highlands ni od muh. Če le pomislimo na magični čar starih legend ...
Prebivalcev: cca 450.000.

HASTINGS

Privlačno turistično mesto na južni angleški obali je od Londona oddaljeno le uro in pol vožnje z vlakom. Nekdanje ribiško mesto je bilo v preteklosti znano predvsem po bitki pri Hastingsu, ko so Normani med osvajanjem Anglije 14. oktobra 1066 pod poveljevanjem Williama Osvajalca porazili anglosaksonsko vojsko. Danes ta kopališki kraj z odlično infrastrukturo vsako leto obišče preko 2 milijona turistov. Tako pozimi kot poleti je Hastings živahno mesto, kjer lahko turisti in udeleženci jezikovnih tečajev istočasno uživajo v sproščenem vzdušju in šarmu obmorske Anglije, obiščejo muzeje in galerijo, zgodovinske znamenitosti, privlačno okolico mesta z zanimivimi jamami, kjer so tihotapci pred davnimi leti skrivali s kontinenta pripeljan plen, za zabave željne pa Hastings nudi raznoliko ponudbo restavracij, pubov in diskotek in seveda – lepe peščene plaže.
Prebivalcev: cca 86.000.Razvrsti po cena priporočamo
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku