Velika tunizijska tura

Legenda
Tunisia

Celinska Tunizija

Velika tunizijska tura

Kraj: Velika tunizijska tura

Official cat.: 4*


Specifique

1. dan: LJUBLJANA – Tunizija HAMMAMET
Dvourni polet proti Tuniziji. Pristanek na letališču Monastir, avtobusni transfer v Hammamet in namestitev v hotelu 4*. Večerja v hotelu in nočitev.

2. dan: TUNIS center – KARTAGINA
Po zajtrku se odpravimo proti centru moderne in živahne tunizijske prestolnice. Sprehodili se bomo skozi novi – francoski del mesta vse do starega arabskega dela – medine, kjer boste našli raznovrstne trgovinice s spominki in se lahko preizkusili v barantanju. Prosto za nakupovanje. Po kosilu ogled enega največjih mest antičnega sveta, Kartagine, ki so jo nekoč imenovali biser Mediterana. Ruševine tega mesta, ki je danes pod Unescovo dediščino, vam bodo odkrile svojo burno preteklost ter povedale zgodbo o princesi Elisi in velikem vojskovodji Hanibalu. Na področju Kartagine bomo obiskali hrib Byrsa, kjer je Kartagina nastala in od koder se nam odpira fantastična panorama na mesto Tunis ter Antonijeve terme, ki so bile nekoč poznane kot ene največjih v rimskem imperiju. pozno popoldanskih urah ogled idilične vasice umetnikov Sidi Bou Said, kjer se bomo prepustili romantiki in veličastnim panoramskim razgledom proti Kartagini in mestu Tunis ter se navduševali nad mestecem belih in modrih barv, ki marsikoga spomni na grški otok Santorini. Povratek v hotel in večerja ter nočitev.

3. dan: TUNIS muzej BARDO – DOUGGA – HAMMAMET
Dopoldan ogled muzeja Bardo, ki je eden najpomembnejših muzejev na Mediteranu, po svoji bogati zbirki pa drugi na Afriškem kontinentu. Lociran je v nekdanji palači turških bejev in ima eno največjih zbirk rimskih mozaikov na svetu. Po ogledu muzeja bomo pot nadaljevali proti mestu Dougga, v bližini katerega bomo imeli tudi kosilo. Dougga je eno najlepših arheoloških najdišč v Tuniziji, ki je od leta 1997 zaščiteno s strani Unesca kot svetovna dediščina. Vsekakor so ogleda vredne ruševine gledališča, ki je nekoč lahko sprejelo tudi do 3000 gledalcev, Saturnov tempelj, tempelj boginje Junone ter še veliko drugih zanimivosti. Vožnja in namestitev v mestu Hammamet, v hotelu 4*. Večerja in nočitev.

4. dan: HAMMAMET – KAIROUAN - TOZEUR
Po zajtrku se odpeljemo proti jugu države in prvi postanek naredimo v svetem mestu Kairouan, ki je bilo ustanovljeno v 7. stoletju. Za mnoge muslimane se mesto Kairouan šteje za četrto najsvetejše mesto na svetu, ravno tako pa je znano tudi po čudovitih ročno izdelanih preprogah. Po ogledu mošeje Oqba ibn Nafaa in bazarju preprog, bomo nadaljevali vožnjo proti jugu in se na poti ustavili za kosilo. V popoldanskih urah bomo prispeli v mesto Tozeur, ki je poznano kot največja oaza palm datljev v državi. Možnost ogleda puščavskega živalskega vrta in šova s plazilci, muzeja Dar Zamen in muzeja Dar Cheriat (doplačilo). Nastanitev v hotelu 4*. Večerja in nočitev.

5. dan: TOZEUR – CHOTT EL JERID – DOUZ
Po zgodnjem zajtrku se bomo ob doplačilu s terenskimi vozili podali na fakultativni izlet, na pot do čudovitih gorskih oaz Chebike in Tamerze, nedaleč od Alžirske meje, ter v osrčje gorovja Atlas, kjer bomo uživali ob pogledu na čudovito naravo; slapovi, kanjoni, izviri vode in datljeve palme. Naši terenci nas bodo zapeljali tudi na staro off road stezo Pariz-Dakar, kjer bomo med zanimivo in adrenalinsko vožnjo odkrivali čare puščave Sahare. Sredi puščave bomo videli tudi »vesoljsko vas« - kulise, ki so ostale od snemanja poznanega filma Vojna zvezd. Na kosilo se bomo vrnili v hotel v Tozeur in nato nadaljevali pot proti slanemu jezeru Chott el Jerid, ki je največja slana depresija severne Afrke. Jezero popolnoma usahne v poletnih mesecih in je posebna atrakcija. V mesto Douz, poznano tudi kot vrata Sahare, bomo prispeli v poznih popoldanskih urah in se namestili v hotelu 4*. Ob doplačilu boste imeli možnost puščavo doživeti malo drugače, na kameljem hrbtu. Večerja in nočitev.

6. dan: DOUZ – MATMATA – EL JEM – PORT EL KANTAOUI
Dopoldan nas bo puščavska pot vodila do gorovja Matmata, ki je poznano tudi kot mesečeva pokrajina. Ogledali si bomo tipično berbersko podzemno bivališče, imenovano trogloditska hiša, kjer nekateri Berberi (prvotni prebivalci Tunizije) še danes živijo v svoji kulturi in jeziku. V gorovju Matmata bomo za malico poizkusili nekatere njihove specialitete; domači kruh, olivno olje in med ter se okrepčali z metinim čajem. Na poti proti severu države se bomo ustavili na kosilu in popoldan prispeli v mesto El Jem, kjer si bomo ogledali enega največjih in najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov. Sprehod po amfiteatru nas bo vrnil nazaj v preteklost, ko so se v areni borili gladiatorji. Ruševine so od leta 1979 pod okriljem Svetovne kulturne dediščine. V večernih urah bomo prispeli v Port El kantaoui, kjer se bomo namestili v hotel 4*. Večerja in nočitev.

7. dan: MONASTIR – SOUSSE – PORT EL KANTAOUI
Po zajtrku bomo obiskali mesto Monastir, kjer si bomo ogledali najstarejši arabski ribat oz. trdnjavo v Magrebu. V tem mestu je rojen tudi prvi predsednik neodvisne Tunizije, Habib Bourguiba, katerega še danes domačini radi imenujejo oče moderne Tunizije. Ogledali si bomo mavzolej njegove družine, ki s svojim zgledom spominja na mošejo. Nato se bomo podali v mesto Sousse (tretje največje v državi), v medino. Prosto za nakupe. Sledi kosilo v hotelu in prosto popoldne. Večerja in nočitev.

8. dan: MONASTIR – LJUBLJANA
Zajtrk. Sledi prevoz do letališča Monastir in polet proti Ljubljani. 


MOŽNI FAKULTATIVNI IZLETI (doplačilo vodniku na licu mesta):
- ježa kamel (prb. 15€)
- vožnja s terenskimi vozili do gorskih oaz Chebika in Tamerza ter off road vožnja s terenskimi vozili do Ong Jmela (prb. 45€)
- obisk muzeja Dar Zamen + živalski vrt (prb. 15€)

Velika tunizijska tura

Najmanjša država severozahodne Afrike, imenovane tudi Atlaška Afrika (države Magreba), in hkrati Evropi najbližja afriška država je od Sicilije oddaljena le 150 km. Bližina Evrope se zrcali v vedno bolj priljubljenem in razvitem mestnem načinu življenja Tunizijcev, njihovo življenje je vedno bolj podobno evropskemu, čeprav gre za kulturološko precej drugačno državo na afriški celini. Kljub temu bi se mnogi turisti strinjali s tem, da v Tuniziji sploh nimaš občutka, da si v Afriki. Tunizija kot izredno odprta in turistično zanimiva država ponuja mnogo znamenitosti, vredne ogleda, predstavlja pa tudi neposreden vstop v globino Afrike z največjo puščavo na svetu. Sahara se zdi tako nedosegljiva in skrivnostna, pa je zadnje čase vseeno najbolj priljubljena turistična točka. Vsak si namreč želi vsaj enkrat stopati po žgočem saharskem pesku. V Tuniziji je to več kot mogoče.

Tunizija ima za sabo bogato zgodovino. Njena pomembna vloga izhaja že iz antičnih časov, ko so Feničani ustanovili eno najpomembnejših zgodovinskih mest v Sredozemlju, Kartagino, katere ozemlje je po prihodu Rimljanov postalo ena od rimskih provinc. Prihod Rimljanov je pomenil razvoj in napredek Tunizije, saj so zgradili obsežne namakalne sisteme, ki so omogočili razvoj poljedelstva. Tako je postal severni del Tunizije ena pomembnejših rimskih žitnic. Najpomembnejši pečat pa so pustili Arabci, ki so širili islam in svojo kulturo, ki jo je prebivalstvo hitro sprejelo. Še danes prevladuje arabsko prebivalstvo (razen nekaj evropskih manjšin – Italijani, Francozi …) in kar 98 odstotkov prebivalstva je muslimanskega.

Tunizija je zagotovo najbolj odprta in turistično varna država Severne Afrike in celotnega arabskega sveta, predvsem zaradi francoskega protektorata, katerega del je bila tudi Tunizija. Res pa je, da je tudi prvi predsednik Tunizije Habib Bourguiba s svojo politiko spodbujal in ohranjal odprtost, strpnost in usmerjenost v Evropo ter zahodnjaški način življenja, ki se prepleta z arabskim, tako da skupaj ustvarjata današnjo družbeno stvarnost Tunizije.

Tunizija je prava sredozemska država, ki jo obdaja Sredozemsko morje, krasijo krasne dolge peščene plaže, ki jih turisti preprosto obožujejo, zelo ugodno pa je tudi sredozemsko podnebje, ki pomeni dolga in vroča poletja ter deževne, vendar mile zime. Bolj proti jugu države gremo, dlje je poletje in vedno manj je padavin, kar vpliva tudi na tip podnebja, ki iz sredozemskega prehaja postopoma v polpuščavsko, na skrajnem jugu pa v puščavsko podnebje – v največji puščavi sveta Sahari, ki obsega kar 40 odstotkov tunizijskega ozemlja. Zaradi sušnega podnebja, pomanjkanja hrane in nerodovitnih tal je na jugu države prevladovalo nomadsko kmetijstvo. Nomadi so bili usmerjeni v pašništvo koz in ovc, njihovo število pa se je do danes že bistveno zmanjšalo. Precej manj je tudi prvotnih naseljencev Berberov, ki so danes večinoma le še turistična zanimivost v svojih trogloditskih hišah.

Na tunizijskem površju in v tunizijskem podnebju so nastali šoti (slana jezera), ki se razprostirajo na jugu Tunizije in pomenijo prehod iz sredozemskega bolj vlažnega v sušno puščavsko podnebje. Največje slano jezero je v Tuniziji na skrajnem zahodu blizu oaze Tozeur, imenovano Chott El Jerid, zelo priljubljena postojanka v programih safarija v Saharo. Edina stalno tekoča reka v Tuniziji je reka Medjerda, ki izvira v atlaškem gorovju v sosednji Alžiriji in svojo pot nadaljuje po Tuniziji.

Površje Tunizije očara mnoge, tudi ustvarjalce enega najbolj znanih filmov Vojna zvezd, saj je prav zaradi površja, ki je podobno Mesečevi pokrajini, film tako pristen. Še danes so zakulisja snemanja v podzemnem hotelu Sidi Driss na ogled turistom v gorovju Matmata.

Turistična privlačnost in ugodno podnebje sta omogočila razvoj turizma kot ene vodilnih gospodarskih panog v državi, hkrati pa so se razvila sodobna in priljubljena turistična letovišča, ki jih imate priložnost obiskati tudi vi.


Cene vključujejo: letalski prevoz Ljubljana - Tunizija (letališče Monastir) - Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni transfer na relaciji letališče - hotel - letališče, 5x nočitev v obalnih hotelih 4* s storitvijo polpenzion, 2x nočitev na obrobju Sahare (Douz in Tozeur) v hotelu 4*, sedem polpenzionov v hotelih 4* (lokalna kategorija), 4x kosilo v lokalnih restavracijah na poti, 1x kosilo v hotelu, transferje in oglede po programu, vodnika v Tuniziji v slovenskem ali hrvaškem jeziku, lokalnega vodnika, organizacijo in izvedbo potovanj organizacijo in vodenje programa. Program ne vključuje: zavarovanja rizika odpovedi in drugih zavarovanj, turistične takse, vstopnin, obrokov različnih od navedenih, prevozov, izletov in drugih storitev, ki niso navedene v programu. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 10. Ob rezervaciji potnik sprejema Splošne pogoje poslovanja organizatorja in se z njimi strinja.


chatsimple