Velika tunizijska tura

Legenda
Tunisia

Djerba

Velika tunizijska tura

Kraj: Velika tunizijska tura

Official cat.: 4*


Specifique

1. dan: LJUBLJANA–DJERBA
Po pristanku na otoku blagega podnebja, mnogih palm in neskončno dolgih čudovitih peščenih plaž vas bomo odpeljali do vašega hotela. Nastanitev in prenočitev v hotelu.

2. dan: DJERBA–MATMATA–TAMEZRET–DOUZ–SOUK LAHAD (345 km)
Po zajtrku se bomo podali po rimskem nasipu in se mimo prostranih oljčnih nasadov odpeljali do mesta Medenine, kjer bomo obiskali tamkajšnjo živobarvno tržnico. Pot bomo nadaljevali do gorovja Matmate, kjer že stoletja v t. i. trogloditskih hišah prebivajo avtohtoni prebivalci Tunizije – Berberi. Matmata je zaradi režiserja Georgea Lucasa dobila ime Mesečeva pokrajina in na prizorišču snemanja Vojne zvezd se boste lahko sami prepričali, zakaj. Kosilo. Še pred sončnim zahodom bomo prispeli do »vrat v Saharo«, mesta Douz. Oaza nas bo gostoljubno sprejela in pred večerjo se bomo odpravili do pravih puščavskih sipin, kot so to včasih počele karavane na dromedarjih (fakultativno). Večerja in prenočevanje v hotelu na robu Sahare.

3. dan: SOUK LAHAD–CHOTT EL DJERID–TOZEUR (160 km)
Zajtrk. Dan bomo začeli s prečkanjem čudeža puščave – Chott El Djerid. Naša dogodivščina se bo nadaljevala v deželi palmovih gajev, kjer si bomo ogledali glavno mesto regije Tozeur s slikovito medino z edinstveno arhitekturo ter pester pokrajinski muzej Dar Chraiet, ki nam razkrije vsakdanje življenje ljudi včasih in danes. Po namestitvi v hotelu in kosilu se po želji lahko udeležite doplačljivega izleta z džipi v idilične gorske oaze Chebika, Tamerza in Mides, ki jih prištevajo med najlepše naravne znamenitosti južne Tunizije, avanturo pa bomo nadaljevali s safarijem po sipinah Sahare. Večerja in prenočitev v hotelu v Tozeurju.

4. dan: TOZEUR–SBEITLA–KAIROUAN (300 km)
Po zajtrku bomo zapustili pravljično oazo in pot nadaljevali proti severu čez območje rudnika fosfata Metlaoui mimo Gafse do kraja Sbeitla, kjer si bomo ogledali rimska in bizantinska najdišča. Naš tokratni cilj bo pomembno muslimansko romarsko središče Kairouan. Ogledali si bomo nekaj znamenitosti svetega mesta, kot je lokalna izdelovalnica preprog, zlasti pa Velika mošeja, najveličastnejša v Afriki. Po namestitvi v hotel in kosilu se bomo podali še do zelo obiskanega mavzoleja, nekaj časa pa bomo namenili obisku medine s pestro tržnico. Večerja in prenočitev v hotelu.

5. dan: KAIROUAN–TUNIS–KARTAGINA–SIDI BOU SAID–TUNIS (160 km)
Zajtrk. Dan bo popestren z raznimi ogledi. Dopoldne se bomo iz Kairouana podali proti glavnemu mestu Tunizije, Tunisu. Ogledali si bomo ostanke zgodovinske Kartagine, ki je zaščitena pod UNESCOM. Rapsodija v modro-belem lahko imenujemo gorsko vasico Sidi Bou Said, kamor se bomo podali tudi mi. Popoldne bo namenjeno pohajkovanju skozi ozke ulice medine. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočitev.

6. dan: TUNIS–SOUSSE–MONASTIR–EL DJEM–SFAX (285 km)
Po zajtrku bomo obiskali enega najpomembnejših muzejev na svetu, ki se imenuje Bardo. Tam bomo občudovali 2000 let stare mozaike, s katerimi so Rimljani krasili svoje palače. Vožnjo bomo nadaljevali nazaj proti jugu mimo mesta Sousse. Pot nas bo vodila še skozi Monastir, kjer se bomo ustavili pred grobnico slavnega Bourguibe in spoznali ribat, ki je danes sijajna filmska kulisa. Po kosilu si bomo v mestu El Djem ogledali amfiteater, ki je bil nekoč prizorišče gladiatorskih iger, danes pa je enkratna kulisa za mednarodni glasbeni festival. Nadaljevanje vožnje do mesta Sfax, večerja in prenočitev v hotelu.

7. dan: SFAX–GABES–DJERBA (290 km)
Zajtrk. Vožnja do Gabesa, kjer se bomo ustavili na tržnici začimb Le Jara. Pot bomo nadaljevali do Jorfa, kjer se bomo vkrcali na trajekt in vrnili na pravljični otok milega podnebja. Šli bomo še na izlet po otoku (Guellala, Griba in Houmt Souk), ki bo s kosilom zaključil turo po državi, nato pa boste lahko obiskali katero od čudovitih peščenih plaž in se prepustili sončnim žarkom, sanjarjenju ter poglabljanju vtisov s potovanja skozi sanjsko deželo. Morda vam bo uspelo shraniti v spomin vse kamenčke orientalskega mozaika. Večerja in prenočitev v hotelu na Djerbi.

8. dan: DJERBA–LJUBLJANA
Po zajtrku boste imeli prosto dopoldne za samostojne oglede in nakupe ali kopanje, nato pa se bomo poslovili od Djerbe in poleteli proti Ljubljani.

Datumi 30.4.2022 - 31.5.2022, 1.9.2022 - 31.10.2022 1.6.2022 - 31.8.2022
Število dni 7 3 7 3
A – Renault Symbol A/C, Kia Rio A/C, Fiat Punto Grandi A/C, Hyundai i20 A/C 391 219 438 249
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, neomejeno število kilometrov, prometni davek, zavarovanje proti kraji, zavarovanje CDW, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča. Cena ne vključuje goriva in otroškega sedeža. Starostna omejitev: najmanj 21 let. Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Velika tunizijska tura

Djerba – pravljični otok Orienta
ORIGINAL, Discovered by Intelekta in 2003

Začnimo z legendo. Nekoč je živel Odisej. Na svoji plovbi do Troje se je ustavil na, takrat še neznanem, čudovitem otoku. Spil je skrivnosten lotosov napitek. Zaradi tega slastnega sadeža z medenim priokusom so bili on in njegovi sopotniki v popolni blaženosti, tako da so pozabili, da se morajo vrniti v svojo domovino k svojim družinam in prijateljem. Še danes bi lahko Djerbo imenovali "otok pozabljivosti", ker mnogo sodobnih turistov, tako kot Odisej, na tem gostoljubnem otoku pozabi na svoje vsakdanje življenje in se zlahka prepusti zapeljivim čarom Vzhoda. Vse do danes jim ni uspelo ugotoviti, v čem je skrivnost lotosovega napitka.

Naravne lepote, kot so kilometri rajskih peščenih plaž in za naše oko mikavne puščavske pokrajine, so otoku pomagale do njegove priljubljenosti. Namakalni sistemi omogočajo rodovitnost, tako da na otoku raste na tisoče palm in oljk, med katerimi so nekatere že prav zavidljive starosti. Nemalokrat bomo slišali, da Djerbi pravijo otok tisočerih palm, čeprav ime otoka nima s tem nobene povezave. Otok so poimenovali že stari Rimljani – rekli so mu Jerba –, njihova najimenitnejša zapuščina pa je rimski nasip. Od takrat se je marsikaj spremenilo; Djerba je padla v roke Arabcem in še nekaterim zloglasnim piratom, kot sta bila brata Barbarossa, in piratu Dragutu. Prebivalci Djerbe pa se niso pustili motiti in so se ukvarjali s tistim, kar jim je šlo najbolje od rok – s trgovanjem –, že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa so se zapisali turizmu. Večinoma so izredno gostoljubni ljudje, pravi poligloti, ki se zlahka naučijo tudi katere slovenske besede. Njihova največja vrednota je družina. Družinska slavja so tam še vedno pomembni dogodki, ki jih slavijo v svojih pisanih tradicionalnih oblačilih kar po več dni skupaj. Morda boste presenečeni, da v tej tako arabski državi ne živijo samo muslimanski prebivalci, ampak obstajajo tu tudi majhne židovske skupnosti, predvsem v dveh vasicah, Hara Segira in Hara Kebira; že prevod pove veliko – mali in veliki geto. Djerbski Židje pripadajo eni najstarejših židovskih skupnosti na svetu in trdijo, da so na tem območju že od babilonskega ujetništva. Vredno si je ogledati tudi njihovo sinagogo La Ghriba, in če boste imeli srečo, boste židovske učenjake videli pri molitvi.

Razkropljena družinska posestva, ki jim pravijo menzel, dajejo pokrajini Djerbe pristno podobo. Znotraj hiše je nekakšno dvorišče ali patio, kjer se je hišna gospodarica družila z drugimi ženskami, pri tem pa so opravljale gospodinjska dela in si pripovedovale orientalske pripovedke. Saj res, pravljična dežela ... Z gradnjo hotelov, katerih podoba je kot iz pravljice Tisoč in ena noč in ki so posejani kot beli biseri ob otoških plažah, so le še poudarili čarobno podobo otoka. Domačini se držijo zakona, ki pravi, da so lahko hoteli visoki le tri nadstropja in da morajo ohraniti arabsko-mavrski slog. Prav ta razkropljena posestva so prispevala k temu, da na celotnem otoku, izjema je glavno mesto Houmt Souk, skoraj ni kraja, ki bi ga lahko imenovali mesto. Zato pa je Houmt Souk zelo živahna prestolnica, kjer največ navdušenja med turisti žanje tržnica, po kateri je mesto dobilo ime (souk pomeni tržnica). Vsekakor v Houmt Souku ne smete zamuditi vrveža ob tržnih dnevih, tj. v ponedeljek in četrtek. Sprehodite se skozi tržnico in se preizkusite v značilnem orientalskem pogajanju za ceno.

Prav gotovo boste navdušeni tudi ob obisku slikovitega lončarskega središča Guellale, ki je bilo v Sredozemlju znano že v antičnih časih. Mojstri tradicionalnega lončarstva izdelujejo izdelke, polne čudovitih geometrijskih vzorcev in orientalskih motivov, ki so dopolnjeni s kaligrafijo, slikovito arabsko pisavo.

Očem skrite zagotovo ne bodo ostale niti mošeje, ki so na otoku na vsakem koraku in v katerih so se ljudje pred stoletji skrivali, če je prišlo do sovražnih vdorov, ki jih je zgodovina Djerbe mnogo zapisala. Danes naj bi bilo na otoku kar 214 mošej, ki se ponašajo s čudovitimi kupolami, z njihovih minaretov pa se petkrat na dan oznanja, da je napočil čas za molitev.

Na tem čarobnem otoku boste našli drobce prave tradicionalne Severne Afrike in mnogo turistov je spoznalo, da jim ne bo treba iskati novih počitniških ciljev. Postali so redni gostje tega pravljičnega otoka.

Cene vključujejo: sedem nočitev v hotelih 4*, prehrano po programu, letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, asistenco na letališču Ljubljana, vodnika, prevoz od/do letališča, oglede (brez vstopnin) po programu, nezgodno zavarovanje ter stroške organizacije in prodaje. Doplačila: turistična taksa, vstopnine. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 10.

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku