Folegandros – otok miru in sproščenega vzdušja 
Folegandros je eden najmanjših naseljenih otokov v Kikladih, ima 650 prebivalcev in meri le 32 km2. Še vedno nedotaknjen košček Grčije je postal prav zaradi svojega preprostega in sproščenega vzdušja vse bolj priljubljen. Obiskovalce vabi na sprehode po samotnih pobočjih divje narave, kjer se mešajo vonjave timijana, origana in številnih drugih rastlin ter lepih neokrnjenih plaž. Zelo priljubljen je med fotografi in drugimi umetniki, saj jim nudi narava s svojimi navpičnimi pečinami, terasastimi polji in prečudovito Horo, zanimive motive za ustvarjanje.
Folegandros
Folegandros – otok miru in sproščenega vzdušja
ORIGINAL, Discovered by Intelekta in 2016

Folegandros je eden najmanjših naseljenih otokov v Kikladih, ima 650 prebivalcev in meri le 32 km2. Še vedno nedotaknjen košček Grčije je postal prav zaradi svojega preprostega in sproščenega vzdušja vse bolj priljubljen. Obiskovalce vabi na sprehode po samotnih pobočjih divje narave, kjer se mešajo vonjave timijana, origana in številnih drugih rastlin ter lepih neokrnjenih plaž. Zelo priljubljen je med fotografi in drugimi umetniki, saj jim nudi narava s svojimi navpičnimi pečinami, terasastimi polji in prečudovito Horo, zanimive motive za ustvarjanje. Prebivalci tega odročnega otoka, ki so ga v preteklosti ogrožali le napadi gusarjev, so svoje zavetje našli v mestecu Folegandros, ki je eno od najstarejših tradicionalnih srednjeveških mest v Kikladih. Osupljivo mestece je nudilo zavetje svojim prebivalcem 300 m nad morjem. Hrbtne strani hiš tvorijo obzidje ob grebenu pečine, notranjost mesteca pa tvori blodnjak tlakovanih ulic, ob katerih se stiskajo dvonadstropne kockaste hiške, ki jih krasijo živahno pobarvani balkoni. Pod mestecem se nahaja majhno pristanišče, kjer pristajajo trajekti, tam pa se nahajajo tudi številne taverne in znana plaža Livadi. Na zahodnem delu otoka se nahajajo plaže Agali, Agios Nikolaos in Latinaki. Tukaj je tudi Zlata jama ali Hrisospilija, katere ime izhaja iz zlatega odtenka stalagmitov in stalaktitov v njej. Zanimiva je tudi vasica Ano Merija z okolico. Obdajajo jo številni zaselki in terasasta polja, od koder je krasen pogled na sončni zahod, ob lepem vremenu pa se vidi celo do Krete. Pod vasico se nahajata dve precej odmaknjeni plaži, Vigla in Agios Georgios. Ta majhen zaklad, najsevernejši otok Kikladov, poln divjih naravnih lepot, je vsekakor potrebno obiskati in v eni izmed odličnih tavern ob kozarcu okusnega vina občutiti neokrnjen košček Grčije.

Dostop: Povezava s Santorinija je urejena od 2- do 3-krat dnevno (odvisno od tipa plovila traja plovba od 45 minut do 1,5 ure).
Razvrsti po Ime hotela cena Kategorija Storitev priporočamo
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku