V objemu Dodekaneza, blizu Male Azije, se v valovih modrega Egeja skriva otok, kjer lahko pozabite na skrbi in sprostite svojo dušo. Že od nekdaj velja, da v Grčiji ni takega kraja, kot je Hios. To je otok z dolgo zgodovino, središče velikih starih civilizacij, zibelka helenističnega duha in razuma ter ena najpomembnejših trgovskih postojank v srednjem veku. Vsi, ki so ga kdaj obiskali, so ga občudovali, starodavni vladarji so mu zavidali, Turki so bili nad njim očarani, Genovčani so se vanj zaljubili.
Hios
HIOS – otok brezskrbnosti in lagodja
Discovered by Intelekta in 2006

V objemu Dodekaneza, blizu Male Azije, se v valovih modrega Egeja skriva otok, kjer lahko pozabite na skrbi in sprostite svojo dušo. Že od nekdaj velja, da v Grčiji ni takega kraja, kot je Hios. To je otok z dolgo zgodovino, središče velikih starih civilizacij, zibelka helenističnega duha in razuma ter ena najpomembnejših trgovskih postojank v srednjem veku. Vsi, ki so ga kdaj obiskali, so ga občudovali, starodavni vladarji so mu zavidali, Turki so bili nad njim očarani, Genovčani so se vanj zaljubili.

Ko stopimo na Hios, takoj spoznamo, da smo med blagostanjem in harmonijo, ki ju začutimo vsepovsod. Položni zeleni hribi, pobočja, pokrita s srebrnosivimi oljkami, naravni vrtovi tisočerih barv, ki se bohotijo z neobrzdanim cvetenjem in opojnimi dišavami … Neokrnjena narava, blago podnebje, osamljene prodnato-peščene plaže, zalivi s kristalno čistim morjem, ki se pod žarki grškega sonca blešči kot tisoč biserov. Vse to kar čaka podjetnega gosta, da ubeži hitrosti sodobnega življenja in se preda brezskrbnemu otoškemu lagodju.

Srednjeveške vasice Pyrgi, Mesta in Olympi s trdnjavami, ozkimi tlakovanimi uličicami, slikovitimi, z oboki povezanimi kamnitimi hišami in suhimi snopi paradižnikov, ki visijo z balkonov iz kovanega železa, ustvarjajo vzdušje izpred več stoletij. Tisoč let star, občudovanja vreden samostan Nea Moni očara s svojimi zlatimi mozaiki iz časa bizantinskega razcveta. Ravan Kampos nas s svojimi razkošnimi gosposkimi hišami, vodnjaki in čudovitimi vrtovi, polnimi divjih tulipanov lalades, perzijskih ciklam in raznolikih orhidej popelje v romantične starodavne čase. Neskončni sadovnjaki dišečih dreves pomarančevcev, limonovcev in bujni vinogradi pričajo o bogastvu iz preteklosti.

Najpomembnejšo zgodbo otoka pa piše mastika, zelena rastlina, ki uspeva samo na jugu Hiosa. Temu nenavadnemu grmičevju z dragoceno dišečo smolo, ki se uporablja za izdelavo lakov in španskih voskov ter kot aroma pri izdelavi pijač, dodatek k zobnim pastam in ne nazadnje kot žvečilni gumi, se lahko prebivalci otoka zahvalijo, da so jim Turki leta 1822 prizanesli. Njihovi izdelki so bili preveč priljubljeni in pomembni za sultanove dame iz harema. Kljub temu pa se je ta raj na zemlji za nekaj časa spremenil v pekel. Po popolnem uničenju glavnega mesta se je uničevalni val širil po vsej okolici, razen v vasi z mastiko. Usoda Hiosa je takrat pustila v celotni Evropi pretresljiv vtis. Veliki Victor Hugo je dobil navdih za Pesmi o Jutrovem, znameniti Delacroix pa je naslikal slavno sliko Pokol na Hiosu, ki danes visi v Louvru.

Prebivalci Hiosa so mnogo let veljali za najbogatejše Grke. Živeli so v edinstvenem razkošju in blagostanju, o čemer priča tudi besedna zveza »življenje kot na Hiosu«. Primerjava »jesti kot na Hiosu« daje slutiti okusno in pestro kuhinjo, »smeh kot na Hiosu« pa opiše vesel, humorističen in odkritosrčen značaj, kot so ga resnično imeli in ga imajo prebivalci Hiosa še danes. Včasih so bili res celo čezmerno veseli, tako da so jih drugi Grki, vajeni grenkih izkušenj iz vsakdanjega življenja, kdaj pa kdaj označili za malce prismuknjene in iz ljubosumja zaključili: »Vsi Hioti so tepci, eni večji, drugi manjši!«

Danes so Hioti prijazni ljudje, ponosni na velike sinove, ki izvirajo z otoka, vse od Homerja do Papandreoua in Theodorakisa, zaupajo sami vase in verjamejo v svojo prihodnost. Nobenega strahu, nobene tesnobe, nobenih skrbi, malokdo zaklepa svoja vrata … Kot da …
Ustavite se za trenutek! Počakajte! Ali si ne želite morda tudi vi te neizmerne lahkosti bivanja? Otok lagodja in brezskrbnosti čaka na vas!

Datumi 1.4.2019 - 30.6.2019 , 16.9.2019 - 31.10.2019 1.7.2019 - 19.7.2019 , 21.8.2019 - 15.9.2019 20.7.2019 - 20.8.2019
Število dni 7 3 7 3 7 3
A - Fiat Panda 1.0 219 125 265 140 310 165
B - Fiat Panda 1.2 230 138 285 150 332 179
C - Opel Corsa 245 147 304 163 354 192
D - Opel Astra 294 168 350 185 404 215
G - Suzuki Jimny Jeep 392 210 454 244 519 280
K - Fiat Doblo A/C 7 sedežev 629 317 679 342 765 375
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji, zavarovanje CDW (brez zavarovanja gum in podvozja ter stroškov, ki bi jih povzročila stranka, in sicer za najete avtomobile do 750 € za skupine A, B, C in D, do 900 € za skupino G in do 1250 € za skupino K), kraje avtomobila in stroške dostave in vračila vozila od/do letališča oziroma letovišč. Cena ne vključuje goriva, zavarovanja PAI (5 €/dan), zavarovanja SCDW (brez rizika, 10 €/dan za skupine A, B, C, D, 12 €/dan za skupino G ter 14 €/dan za skupino K), dodatnega voznika (4 €/dan) in otroškega sedeža (4 €/dan) ter parkirnih in prometnih kazni. Zahtevan je bianco slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 21 let za najete avtomobile iz skupin A, B in C ter najmanj 25 let za vse najete avtomobile iz skupin D, G in K. Vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku