Karpatos – otok, ki osvoji vaše srce

V južnem Egeju, le poltretjo uro letenja od deželice na sončni strani Alp, se iz morja dviguje nenavadno mističen otok. Pri nas še skoraj neznan, neokrnjen, nedotaknjen, za naše severne sosede pa že nekaj poletij eden najbolj priljubljenih dopustniških ciljev.
Karpatos
Karpatos – otok, ki osvoji vaše srce
ORIGINAL, Discovered by Intelekta in 1997

V južnem Egeju, le poltretjo uro letenja od deželice na sončni strani Alp, se iz morja dviguje nenavadno mističen otok. Pri nas še skoraj neznan, neokrnjen, nedotaknjen, za naše severne sosede pa že nekaj poletij eden najbolj priljubljenih dopustniških ciljev.

V trenutku, ko se boste dotaknili njegovih tal, bo osvojil vaše srce z raznoliko pokrajino in izjemno prijaznimi prebivalci. Prevzel vas bo občutek domačnosti. Topli sončni žarki vas bodo popeljali na plaže, lepe, kot bi jih oblikovala sama božja roka. Vroč bel pesek in ponekod tudi prod se bosta pogrezala pod vašimi koraki in le težko se boste uprli rahlemu valovanju bleščečega se morja. Romantična ladjica vas bo popeljala stran od vsega dogajanja, med ostrim skalovjem pa vas bodo pričakali skriti zalivčki in tišina, mir, intimnost ... trenutki, ki jih tako pogrešamo v vsakdanjem življenju. Odkrivanje gorskega sveta v notranjosti z njegovimi hladnimi izviri, osamljenimi kapelicami in dih jemajočim razgledom na obalo so le nekatere izmed prednosti letovanja na tem otoku.

Ker se nam na dopustu priležejo tudi dobra hrana in pijača, posedanje v prijetni senci priljubljene grške taverne ter ples in zabava v večernih urah, vas vabimo v glavno mesto otoka Pigadia. Najbolj priljubljen del mesta je živahna promenada, od koder je čudovit razgled na velik zaliv z naravnim pristaniščem in na živopisne ribiške čolne. Naj vas prijazni gostinci ne zavedejo s kalinihta (lahko noč), saj še vedno vabi nočno življenje v številnih barih, diskotekah, in kdo ve, če ne bo koga zamikalo tudi vedno toplo morje.

V odročnejših vasicah boste spoznali bogato izročilo in običaje. Domačinom je uspelo ohraniti svojo identiteto, ki je ni mogel spodriniti noben osvajalec. Pesmi, ki jih spremlja melodija lire in tsamboune, lahko slišimo še danes – najpogosteje ob porokah in drugih praznikih. Tako je v dvanajstih vaseh na otoku izročilo še danes del vsakdanjega življenja: kamnite hiše z lesenimi, ročno izdelanimi klopmi in značilno notranjostjo, vsakodnevna in praznična oblačila domačink, prastari otoški običaji, tridnevna poroka, narodne pesmi in plesi, ročna dela. Kot da bi se v teh zasanjanih vasicah čas ustavil. Presenetljivo je etnografsko ozadje najsevernejše vasice otoka Olympos. Vasica, ki so jo v bizantinskem času zgradili prebivalci okoliških obmorskih naselij, ki so iskali zatočišče pred napadi piratov, se prilega kot amfiteater na obrobje strmega gorovja. Tako nedostopni in odmaknjeni od preostalega dela otoka ji je uspelo ohraniti plamen izročila pred ugasnitvijo. Mlini na veter še vedno meljejo žito, vaško narečje zveni dorsko in bizantinsko. Domačini negujejo svoje dragocene običaje zelo strogo, ponosno in imenitno. Sodobno življenje težko prodira v to vasico, povezanost z izročilom je še vedno zelo pristna.

Kjer koli boste srečevali domačine, ne boste mogli prezreti iskrene gostoljubnosti. Prijazno vas bodo povabili v svojo družbo in vam v odlični angleščini pripovedovali svojo zgodbo o pestrem življenju v daljni Ameriki. Prevzela vas bo njihova ljubezen do rodnega otoka in nehote se boste nostalgično spomnili pripovedovanja svojih babic in dedkov o podobnih doživetjih. Odhajali boste kot njihov prijatelj in ponosni boste, da bodo ti ljudje zdaj nastopali tudi v vaših pripovedovanjih.Datumi 1.4.2024 - 14.7.2024 , 16.9.2024 - 31.10.2024 15.7.2024 - 15.9.2024 STOP SALE
Število dni 7 3 7 3
A – Chevrolet Matiz A/C ipd. 325 147 439 199
B – Hyundai i10 A/C ipd. 331 151 449 205
C – Nissan Micra A/C ipd. 354 163 471 213
D –Hyundai Accent A/C ipd. 385 177 497 225
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, neomejeno število kilometrov, prometni davek, zavarovanje CDW (brez zavarovanja gum in podvozja ter stroškov, ki bi jih povzročila stranka, in sicer za najete avtomobile do 600 € za skupine A, B, C in do 650 € za skupino D), zavarovanje proti kraji, zavarovanje tretje osebe, stroške dostave in vračila vozila od/do letališča oziroma letovišč. Cena ne vključuje zavarovanja LWS (16 €/dan), dodatnega voznika (4 €/dan), goriva, otroškega sedeža (8 €/dan), zavarovanja gum (5 €/dan), GPS (20 €/dan) ter parkirnih in prometnih kazni. Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 21 let, za vozila iz skupine D pa 23 let, največ 75 let, vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Razvrsti po cena Priljubljenost

chatsimple