Patmos-Egejski Jeruzalem

Verski pomen otoka izvira iz prihoda sv. Janeza leta 95 in ustanovitve samostana sv. Janeza leta 1088. Kasneje je verski pomen začel otok izgubljati zaradi ladjedelništva in trgovanja. 
Patmos
Patmos-Egejski Jeruzalem

Verski pomen otoka izvira iz prihoda sv. Janeza leta 95 in ustanovitve samostana sv. Janeza leta 1088. Kasneje je verski pomen začel otok izgubljati zaradi ladjedelništva in trgovanja. Danes se Patmos poskuša približati tako turistom kot romarjem. Otok je dostopen z ladjo do pristanišča, ki je v glavnem mestu otoka, Skala. Zaradi zavetrne lege se v mestu ustavljajo jahte in križarke. Če želite doživeti uglajen in prestižen občutek, potem je Skala s številnimi prodajalnami, kjer ponujajo ekskluzivna darila, pravi kraj za obisk. Glavno mesto je tudi dobro izhodišče za obisk glavnih plaž na otoku, kamor vozijo majhne izletniške barčice. 

Iz Skale se po tlakovani pešpoti povzpnete na Horo. Pot je dolga, bogata nagrada zanjo pa je prelep panoramski razgled na Samos in Ikarijo. Hora velja za dragulj bizantinske arhitekture. Številne bele ozke ulice vas popeljejo med več kot 40 samostani in cerkvami. Iz Hore se lahko povzpnete do samostana sv. Janeza, ki je danes glavna zanimivost za romarje in turiste. Na poti do njega si na stojnicah lahko kupite razne spominke. Samostan sv. Janeza velja za enega najpomembnejših krajev čaščenja med pravoslavnimi verniki in kristjani z zahoda. Je eden najbogatejših in tudi najvplivnejših samostanov v Grčiji. Zgrajen je bil z namenom, da varuje verska bogastva. Zaradi stolpov in opornikov je videti kot pravljični grad. 

Glavno letovišče vzhodno od Hore je Grikos s prodnato plažo. Tukaj lahko uživate ob pogledu na ribiške čolne in si privoščite dobro kosilo v eni izmed tavern. Če želite dan preživeti na najlepši plaži na otoku, se morate podati na jugozahodno stran otoka. Tam se nahaja plaža z mivko in dolgimi sipinami, Psili Amos, ki je zelo priljubljena in je tudi neuradna nudistična plaža. Če pa imate rajši vodne športe, potem je prava plaža na severnem delu otoka, Kampos. Blizu se nahajajo še tri lepe plaže, Vagija, Geranu in Livadi. V kraju Lampi se nahaja vetrovna plaža, ki slovi po večbarvnih prodnikih s številnimi vzorci.

Dostop: Povezava z otokom Patmos iz mesta Rodos je 4-6 krat na teden. Vožnja traja cca. 4 do 6 ur. Povezava med otokom Samos od Pitagoriona do Skale na Patmosu traja 3-krat na teden (2,5 ali 3,5 ure) in od mesta Kos na Kosu do Skale na Patmosu 6-krat na teden (približno 2,5 ure).


Razvrsti po cena Priljubljenost

chatsimple