Samos – otok znanosti in ljubezni 
Pravijo, da je ljubezen gonilna sila, zaradi katere so dnevi drugačni in življenje lepše. Pravijo tudi, da je ljubezen nekaj skrivnostnega, lepega in nerazložljivega. Prav tako skrivnosten, lep in edinstven je grški otok Samos. Toda ljubezen tam ni nekaj skrivnostnega, tam jo vsi dobro poznajo.
Samos
Samos – otok znanosti in ljubezni
Discovered by Intelekta in 1996

Pravijo, da je ljubezen gonilna sila, zaradi katere so dnevi drugačni in življenje lepše. Pravijo tudi, da je ljubezen nekaj skrivnostnega, lepega in nerazložljivega. Prav tako skrivnosten, lep in edinstven je grški otok Samos. Toda ljubezen tam ni nekaj skrivnostnega, tam jo vsi dobro poznajo.

Marsikatera ljubezenska zgodba se je začela ali poglobila prav na Samosu. Tako je bilo že v davni preteklosti. Tam, kjer danes stojijo ostanki nekoč enega najlepših in največjih antičnih templjev, teče reka Imvresos. V njej se je s svojimi nimfami rada kopala boginja Hera, rojena na Samosu. Nekega dne jo je zagledal najvišji bog grške mitologije Zevs, se vanjo zaljubil in se z njo poročil. Mit pripoveduje, da sta na otoku preživela najlepše dni svojega božanskega življenja. Hera je zato obdarila otok s posebnim čarom, ki se dotakne vsakega obiskovalca in v njem prebudi željo, da otoka ljubezni ne bi več zapustil. Pomemben del zgodbe o otoku ljubezni je namenjen veličastnemu ljubezenskemu paru, ki si je izbral Samos za svoje medene tedne. Tudi Rimljan Antonij in egipčanska kraljica Kleopatra sta se namreč v otok zaljubila in pred svojim tragičnim koncem na njem preživela najlepše dni. Razvajene kraljeve oči so bile očarane nad romantičnim otokom, kjer ju je omamljal vonj pinij, sladko samoško vino je pospešilo bitje srca in verjetno sta si kot marsikdo danes želela, da bi se čas za vedno ustavil. Zgodba o ljubezni pa se še ne konča. V eni od značilnih grških vasic Platanos vam bodo domačini, ki posedajo v senci veličastnih dreves na vaškem trgu, pokazali kamnit vaški vodnjak, o katerem kroži legenda, da če samska fant in dekle iz njega istočasno pijeta vodo, ne bosta več dolgo samska.

Le kje drugje se lahko prebudi prava ljubezen, če ne na tem zelenem sredozemskem otoku, kjer se mešata bogata zgodovina in neverjetna narava, kjer skrbno gojijo ljubezen do vina, izročila in drug do drugega? Da boste zares verjeli, da zgodba o otoku ljubezni ni le ena od številnih legend, vam bodo to potrdili Grki sami. Resnično namreč verjamejo, da imajo otok, njegovo vino, med, ouzo in celo zrak posebno moč. Verjetno so za to kriva tudi sanjska, z zelenjem in vinsko trto poraščena pobočja, pa tudi dolge prodnate plaže, osamljeni zalivi in nežno valovanje kristalno čistega morja.

Grki radi povedo, da je Samos ustvarjen za uživanje bogov. Kot vsi bogovi je marsikdo našel na njem nekaj božanskega. Tako kot se nam otok rad pokaže v različnih podobah, ima tudi ljubezen več obrazov. Ljubezen do vsega lepega je tako navdihnila tirana Polikrata, da je Samos med njegovo vladavino postal otok umetnosti in ustvarjalnosti. Še danes lahko občudujemo mnoge ostanke iz tistega obdobja, med drugim tudi eno največjih stvaritev obdobja antike – tunel Eupalinus. Neverjeten čar otoka je pustil svoje sledove tudi v znanosti. Na otoku sta se namreč rodila in živela Epikur, bog epikurejstva, ter filozof in matematik Pitagora. Nekateri zato imenujejo Samos kar Pitagorov otok. Ta sloviti mož je za sabo zapustil marsikaj, med drugim tudi znamenito Pitagorovo čašo, katere skrivnost lahko spoznate na otoku.

To je le del zgodbe, ki kroži o otoku ljubezni. Da bi slišali celotno, morate priti na otok. Morda boste prav vi dodali kakšno poglavje zgodbi otoka. Grški večeri na Samosu so namreč prijetni in nepozabni, nabiti z neverjetno življenjsko energijo in grško romantiko hkrati. Takšni večeri navadno neopazno preidejo v dolge, vroče poletne noči, ki jih nikoli ne pozabimo, saj na otoku ljubezni še zvezde sijejo drugače. Svetlejše so in bolj žareče. Skrivnostno se smehljajo, saj vedo, da bo ta noč za številne obiskovalce spet nekaj posebnega. Ko pridete na Samos, se prepustite ritmu njegovega življenja. Vzemite si čas, pustite očem, da se naužijejo lepote, in odprite srce. Kajti Samos, otok ljubezni, bo našel pot do vašega srca.

Datumi 1.5.2019 - 30.6.2019, 1.9.2019 - 31.10.2019 1.7.2019 - 31.8.2019 STOP SALE
Število dni 7 3 7 3
A - Hyundai Atos A/C 230 138 305 183 1.8.-20.8.2019
B - Fiat Punto A/C, B - Opel Corsa A/C 264 159 351 211 1.8.-20.8.2019
C - Seat Cordoba A/C 304 183 403 242 6.8.-17.8.2019
D - Ford Focus A/C 365 219 484 290 6.8.-17.8.2019
K - Hyundai Accent automatic A/C 374 225 496 298 6.8.-17.8.2019
T - Suzuki Jimny 384 230 509 306 6.8.-17.8.2019
U - Suzuki Vitara 461 276 611 367 6.8.-17.8.2019
Y - Fiat Scudo A/C 9 sedežev 634 381 841 505 6.8.-17.8.2019
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, neomejeno število kilometrov, prometni davek, zavarovanje CDW (brez zavarovanja gum in podvozja ter stroškov nastale škode, ki bi jo povzročila stranka, in sicer za najete avtomobile do 340 € za skupine A, B in C ter do 500 € za skupine D, K, T in U ter 650 € za skupino Y), zavarovanje v primeru požara, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča oz. letališča. Cena ne vključuje goriva in otroškega sedeža (3 €/dan), dodatnega voznika (3 €/dan), zavarovanja proti kraji, zavarovanja SCDW (super CDW – brez rizika), zavarovanja PAI ter parkirnih in prometnih kazni. Starostna omejitev: najmanj 21 let za najete avtomobile iz skupin A, B in C ter najmanj 25 let za vse najete avtomobile iz skupin D, K, T, U in Y. Zahtevan je bianco slip veljavne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Razvrsti po Ime hotela cena Kategorija Storitev priporočamo
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku