Klasična Grčija in Meteora

Legenda
Meteora

Lefkas

Klasična Grčija in Meteora

Kraj: Klasična Grčija in Meteora

Official cat.: 3*


Specifique

1. dan: LJUBLJANA–LEFKAS
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, od koder bomo poleteli proti Prevezzi. Po pristanku prevoz z avtobusom do enega od letovišč na Lefkasu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: LEFKAS–PATRAS–PIRGOS–OLIMPIJA–KYPARISSIA (370 km)
Po zajtrku sledi vožnja po Korintskem zalivu čez novi most skozi Patras in mimo Pirgosa do Olimpije, rojstnega kraja olimpijskih iger. Ogled izkopanin in obisk arheološkega muzeja. Vožnja do naselja Kyparissia, nastanitev v hotelu in prenočitev.

3. dan: OLIMPIJA–KALAMATA–ŠPARTA–MISTRAS–NAFPLION (200 km)
Zajtrk. Nato vožnja s postanki čez Kalamato, ki slovi po najboljših olivah v Grčiji, mimo nekdaj najmočnejše mestne državice Šparte do ruševin bizantinskega mesteca Mistras ter nato do enega najlepših celinskih obalnih mest v Grčiji in živahnega turističnega središča Nafpliona, kjer si bomo ogledali tudi trdnjavo Palamidi ali Bourtzi. Nastanitev v hotelu v Nafplionu ali Toloju in prenočitev.

4. dan: NAFPLION–MIKENE–EPIDAVROS–KORINT–ATENE (260 km)
Po zajtrku se bomo podali na celodnevni potep po pokrajini Argolidi. Najprej si bomo v Mikenah ogledali ruševine dvorca z znamenitimi levjimi vrati in Atrejevo zakladnico, pozneje v Epidavrosu staro grško gledališče, znano po odlični akustiki, kjer v poletnih mesecih še danes uprizarjajo znamenite grške tragedije in komedije. V starem Korintu ogled ostankov arheoloških najdišč ter postanek in ogled Korintskega prekopa. Pozno popoldne prevoz do Aten, nastanitev v hotelu, večerja, po njej pa po želji ogled folklorne prireditve na Plaki. Prenočitev.

5. dan: ATENE–TEBE–DELFI (200 km)
Zajtrk. Dopoldne si bomo v krožni avtobusni vožnji ogledali panatenski olimpijski stadion, predsedniško palačo, Hadrijanov slavolok, knjižnico, akademijo, univerzo in seveda akropolo z muzejem, imeli pa bomo tudi nekaj prostega časa za samostojne oglede. Popoldne slovo od prestolnice in vožnja mimo mesta Tebe do Delfov. Nastanitev v hotelu in prenočitev.

6. dan: DELFI–TERMOPILE–KALAMBAKA (350 km)
Po zajtrku ogled arheoloških izkopanin z najpomembnejšim Apolonovim svetiščem, kjer je Pitija na trinožniku izrekala svoje znamenite prerokbe, in muzeja z znanim kipom kočijaža. Po ogledih vožnja mimo zanimivih bombažnih polj skozi Termopile, kjer si bomo ogledali kip znamenitega špartanskega vojskovodje Leonidasa. Mimo mesta Lamie nas bo pot pripeljala še do Kalambake. Nastanitev v hotelu in prenočitev.

7. dan: KALAMBAKA–METEORA–METSOVO–LEFKAS (280 km)
Zajtrk in vožnja do Meteore, kjer je na strmih skalah 24 osupljivih samostanov iz 14. stoletja, med katerimi jih je nekaj še danes naseljenih. Ogledali si bomo enega ali dva in se nato počasi mimo Metsova, ki velja za značilno grško vasico, vrnili na Lefkas. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočitev.

8. dan: LEFKAS–LJUBLJANA
Zajtrk. Do odhoda na letališče prosto za samostojne oglede, nakupe ali kopanje. Prevoz do letališča in polet v Slovenijo.

Ob praznikih in nekatere dni v tednu so muzeji v Grčiji zaprti, zato si pridržujemo pravico do spremembe programa.
Datumi 1.4.2021- 30.6.2021, 1.10.2021 - 30.10.2021 1.7.2021 - 30.9.2021
Število dni 7 3 7 3
A – Chevrolet Matiz, A - Suzuki Celerio A/C 182 89 280 132
B – Nissan Micra A/C, B - Hyundai i10 A/C, B - Suzuki Swift A/C 198 96 313 152
C - Toyota Yaris A/C, C - Suzuki Baleno A/C 206 106 355 168
D – Hyudai i30 A/C, D -Nissan Note A/C, D - Toyota Auris A/C 248 124 404 189
E – Nissan Micra automatic A/C, E - Suzuki Swift A/C 280 138 437 206
F – Suzuki Jimny, F - Suzuki vitara A/C 363 180 503 242
G – Fiat Doblo, F - Nissan Evalia A/C 7 sedežev 478 230 709 336
H – VW Transporter A/C 9 sedežev 593 283 840 399
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji in požaru, dodatnega voznika, zavarovanje CDW (brez zavarovanja gum in podvozja ter stroškov, ki bi jih povzročila stranka, in sicer za najete avtomobile do 450 € za skupine A, B, C, D, E in F, do 700 € za skupino G in H) ter stroške dostave in vračila vozila od/do letališča oziroma letovišč. Cena ne vključuje goriva, zavarovanja PAI (5 €/dan), zavarovanja FDW (8 €/dan za skupine A, B, C, D, E in F ter 10 €/dan za skupini G in H) in otroškega sedeža (3 €/dan) ter parkirnih in prometnih kazni. Zahtevan je bianco slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: 23 let. Vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Klasična Grčija in Meteora

Lefkas – otok božanske lepote
ORIGINAL, Discovered by Intelekta in 2003

Prav gotovo ni naključje, da je ta otok v Jonskem morju grška mitologija že zelo zgodaj povezala z zgodbami o življenju, ljubezni in smrti. Na rtu Lefkatas, ki so ga v antiki imenovali tudi Lefkas Petra (bela skala), so mornarji doživljali vso moč neukročene narave. Homer je ta del otoka povezal z vhodom v podzemlje. Na rtu je stal tudi Apolonov prastari tempelj. Po neki drugi legendi pa naj bi s te skale skočila lirska pesnica Sapfo, ker ji Fanon ni hotel vračati njene ljubezni. Na Lefkasu se luč življenja združi z lepoto v vsem svojem sijaju. Zato so otok imenovali tudi Lefki (lepi), saj je njegova lepota nedotaknjena in čista. Je kot lepa morska deklica, ki vzbudi naše zanimanje in nas vabi, da sledimo njenim korakom.

Četrti največji Jonski otok loči od celine le ozek kanal, čez katerega vodi majhen dvižni most. Najbrž je bil otok zaradi svojega značaja, ki mu na videz nekaj manjka, obvarovan množičnega turizma in velja kot nekakšen zaupen namig samo pri pravih poznavalcih Grčije. Pravzaprav nerazumljivo, saj ta otok ponuja prav vse, kar išče zahteven ljubitelj Grčije.

Na skrajnem severnem rtu otoka, ki je samo z majhno laguno ločen od celine, leži glavno mesto s svojimi 6.500 prebivalci. V varnem pristanišču se gnetejo številne jadrnice z vseh držav, saj je med jadralci z vsega sveta ta mikavni predel eden najbolj priljubljenih v deželi. Središče mesta je danes pešpot s številnimi ozkimi uličicami, obdanimi s starimi hišami z lesenim nadstrešjem. Danes življenje tukaj večinoma še vedno ubira udoben korak, nekoč pa je tu pred navdušeno množico pela tudi svetovno znana grška sopranistka Maria Callas.

Vendar Lefkas ni veličasten otok. Majhne stvari mu dajo prav poseben čar, na primer ponekod težko dostopna skalna obala na zahodni strani otoka, ki jo prekinjajo čudoviti peščeni zalivčki. Tam najdemo še precej mirnih mest s kristalno čisto vodo, prijazne pristaniške kraje, gorske vasice, kjer se zdi, da se je čas ustavil, in hkrati raskav, nenavaden kraški gorski svet, katerega najvišji vrh se dviga kar 1.182 m nad morjem. Temno zelena razkošnost tega dela Evrope bo naredila vtis na vsakega obiskovalca. Gore so poraščene z borovimi gozdički, v položnejših predelih pa tudi z oljkami in citrusi, ter so pomemben biotop za vrsto rastlin, ptic in sesalcev. Podtalnica, naravno bogastvo otoka, spremeni otok v rajsko pokrajino, kjer grške poljske cvetlice izžarevajo svojo barvo in vonj. Na poti voda do Jonskega morja so nastali čudoviti ribniki, kot tisti pri Marandohoriju, in tudi majhni slapovi, kot tisti pri Dimosoari. Po vsem otoku rastejo začimbnice in zdravilne rastline, kot so timijan, žajbelj, meta, rdeča potonika v okolici Englouvija, majhne lilije pri Evi Sikelianou in enkratna arenaria leufkadia, roža, ki je po otoku dobila tudi svoje ime. Pred jugovzhodno obalo otoka leži strnjeno drug poleg drugega vrsta temno zelenih otokov z očarljivo lepoto. Madouri, otok, kjer je navdih za svoje stvaritve dobil eden največjih grških pesnikov Aristoteles Valaoritis, nato Meganissi, Skorpidi, Sparti, Thilia, Kalamos s Kastosom in ne nazadnje zeleni biser – Skorpios, zasebni otok vnukinje legendarnega Arija Onassisa.

Na otoku božanske lepote, na čudovitem, bleščeče belem, navdihujočem Lefkasu se gost prepusti svojim občutkom. Otok je pripravljen, da vas osvoji. Ne upirajte se.


Cene vključujejo: sedem nočitev v hotelih 3* in 4*, prehrano po programu, letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, asistenco na letališču Ljubljana, vodnika, prevoz in oglede po programu, nezgodno zavarovanje ter stroške organizacije in prodaje. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 15. Doplačila: turistična taksa, vstopnine.

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku