Lemnos International Airport

Legenda
Tradeair o nama 2

Limnos

Flight only

Kraj: Lemnos International Airport

Flight only
Datumi 1.6.2024 - 30.6.2024, 1.9.2024 - 30.9.2024 1.7.2024 - 31.8.2024 STOP SALES
Cena v € na avtomobil 7 dni 3 dni 7 dni 3 dni
A - Suzuki Alto 1.0 A/C, ipd 371 177 495 231
B - Kia Piccanto A/C, ipd 413 195 535 249
C - Opel Corsa 1.2 A/C, ipd 495 231 619 283
C1 - Suzuki Splash, C1 - Hyundai i10 automatic 1.2 A/C, ipd 535 249 659 299
D - Citroen C3, D - Renault Clio A/C, ipd 535 249 659 299
J - Suzuki Jimny A/C soft top 577 265 619 283
J1 - Suzuki Jimny A/C hard top 617 283 659 299
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji in požaru, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča ter 24 urno asistenco. Cena ne vključuje zavarovanja CDW (10 €/dan za avtomobile iz skupine A, B, C, C1 in D, 15 €/dan za avtomobile iz skupine J in J1, 20 €/dan za avtomobile iz skupine H1 in 25 €/dan za avtomobile iz skupine H2). Cena ne vključuje goriva, parkirnih in prometnih kazni, otroškega sedeža (5 €/dan) ter dodatnega voznika (5 €/dan). Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 23 let, vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Lemnos International Airport

Limnos – Grčija kot je nekoč bila
Discovered by Intelekta in 2019

Potem ko človek 30 let zapored poletne mesece preživlja v Grčiji, se spremeni: postane starejši, bolj izkušen in izbirčen ter prav gotovo tudi malo nostalgičen. Vse večkrat se mu misli vračajo v preteklost, v stare čase. Morda zato, ker se zaveda, da je mladost minila ali pa je nekoč svet vendarle bil boljši in lepši. Mladosti se ne da več povrniti, kaj pa Grčija, obstaja še nekje taka, kot je nekoč bila?

Z leti potovanj sem razvil dobro lastnost, da mi je povsod lepo. To sicer ni nujno, da velja tudi po nekih splošnih turističnih parametrih, pa vendar – na Limnosu je bilo treba le nekaj trenutkov, da me je na nek nepričakovan način očaral. Na prvi pogled me je navdušila čudovita pokrajina, na drugi pa nepretencioznost za turizem, ki si jo danes v Grčiji lahko privošči le otok, ki pravzaprav ne živi od turizma.

Na Limnosu prevladuje vinogradništvo, pije se odličen aleksandrijski muškat, eno od najboljših grških vin, in vinogradi so povsod na otoku. Proizvajajo se izjemni siri iz kozjega in ovčjega mleka – kalotaki, kalatiri, kacikino … – ter testenine iz moke otoških žit Flomaria, ki so znane po vsej Grčiji.

Znotraj vsega tega normalnega življenja prebivalcev otoka, pa se odvija turizem, ki v takšni obliki najverjetneje ne obstaja več na nobenem grškem otoku z letališčem. Ni gneče, ni prisile za hitenje z zavzetjem svojega prostora na plaži, ni žvižganja in kričanja, ni bučne glasbe. To seveda ne pomeni, da morate biti nujno sami, ravno nasprotno – najbolj znane plaže so urejene in imajo infrastrukturo, senčnike, ležalnike in bare. Ampak vedno imate izbiro, da svojo brisačo položite na tla 100 m vstran in ste popolnoma izolirani. Večina peščenih plaž, razporejenih po 260 km dolgi obali Limnosa, je pravzaprav idealna kulisa za frazo »Grčija kot je nekoč bila«, preden so jo pohodili betonski hotelski kompleksi s svojimi suhoparnimi standardiziranimi paketnimi aranžmaji.

Najlepša naselja na otoku so vasi v notranjosti, ki negujejo tradicijo življenja dobre stare Grčije – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lihna, Kalitea, Kaliopi. Tu se vaščani zbirajo v kafenionih na osrednjem kamnitem trgu izpod stoletnih platan in kozarec muškata ali ouza bo dovolj, da pozabite, v katerem stoletju živite.

Tudi glavno mesto otoka, Mirina, je neobičajno lepo. Dva zaliva, razdeljena s hribom, na katerem se nahaja stara trdnjava, deli tudi njihova tradicionalna arhitektura. En zaliv nosi popularen naziv »turški«, saj so v prvi vrsti ob morju obnovljene stare otomanske potleušice. Par sto metrov po peš poti naprej, v hladu sence stoletne trte, pa se nahaja »grški« zaliv, ki ga krasijo neoklasične vile s konca 19. stoletja.

Kopanje na Limnosu je popolno. Na zahodni in južni obali, zaščiteni od za Egej značilnega meltemija, tako da je voda tudi ob vetru 7 boforjev ravna kot ogledalo, boste plavali kot v ogromnem olimpijskem bazenu. Če odidete na severne plaže, bo morje nemirno, a nenevarno. Na vzhodni obali pa boste naleteli na kajtarski in surferski raj na zemlji ter eno od 10 najboljših lokacij na svetu za vodne športe, ki so odvisni od vetra: zaliv Keros, kjer je voda plitka in valovi visoki.

Če vas zanima antika, boste našli na otoku ostanke spomenikov, posvečenih Hefajstu, bogu ognja in kovačev. Starodavno mesto Poliohno iz 4. stoletja pr. n. št. je najstarejša mestna naselbina na evropskih tleh.

Na severni strani Limnosa imajo obiskovalci priložnost videti edino puščavo v Evropi. Območje Gomati spominja na pravo Saharo, kjer se, glede na smer vetra, vseskozi spreminja oblika peščenih sipin.

Ko se boste utrudili od plaž, vodnih športov ter zgodovinskih in naravnih znamenitosti, lahko večere preživite v nekaterih od najboljših tavern, ki sem jih kdaj koli obiskal v Grčiji. Najboljših in najcenejših! Tistim, ki jih ne smete izpustiti, je skupno to, da se nahajajo v malo odročnejših krajih. Kljub temu boste veliko zamudili, če ne poizkusite petelina v vinu ali zajca s testeninami v Manteli, hobotnice z ouzom in vloženo čebulo v Ennia Po'chs, jagnjetine pri Meraklisu ali školjk saganaki v Flomariji.

Kadarkoli si boste vzeli čas za Limnos in na katerokoli stran otoka se boste namenili, vedno in povsod vas bo čakala kakšna pristna čarovnija, ki si jo boste zapomnili za vedno, še posebej zato, ker ni preoblikovana za turiste in bo v »Grčiji, kot je nekoč bila«, ostala tudi, ko se vrnete domov. 

Cene vključujejo: letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, ročno ter check-in prtljago, asistenco na letališču (Ljubljana), predstavnika na destinaciji, nezgodno zavarovanje ter stroške organizacije in prodaje. Morebitno doplačilo za gorivo v skladu s tabelo: Zneski doplačil goriva na čarter letih.


chatsimple