Malta – sončni mozaik svetovne zgodovine
Tisti, ki so že bili na Malti, pravijo, da je vsak obiskovalec nad njo ali navdušen ali pa razočaran. Dlje časa, ko na tem otoku ostane, bolj verjetno je, da se bo vanj zaljubil. Pa ne le zaradi vedno prijetnega podnebja, kristalno čistega morja in živahnega dogajanja, ki ga dopustniku ponuja Malta, temveč tudi zaradi neverjetno bogate zgodovine in številnih kulturnih zakladov.

Malta
Malta – sončni mozaik svetovne zgodovine
ORIGINAL, Discovered by Intelekta in 1995

Tisti, ki so že bili na Malti, pravijo, da je vsak obiskovalec nad njo ali navdušen ali pa razočaran. Dlje časa, ko na tem otoku ostane, bolj verjetno je, da se bo vanj zaljubil. Pa ne le zaradi vedno prijetnega podnebja, kristalno čistega morja in živahnega dogajanja, ki ga dopustniku ponuja Malta, temveč tudi zaradi neverjetno bogate zgodovine in številnih kulturnih zakladov.

Na prvi pogled si je kar težko predstavljati, od kod tej državici, ki je na zemljevidu le majhna pika, tolikšna dediščina. Otočje, ki ga sestavljajo največja Malta, za polovico manjši Gozo in eksotični, a neposeljeni Comino, leži v osrčju Sredozemlja, na pol poti med Gibraltarjem in Sueškim prekopom, približno 100 kilometrov južno od Sicilije in še enkrat toliko vzhodnejše od Tunizije. Ker se tu križajo glavne morske poti, je strateška lega Malte že od nekdaj zelo pomembna, zato so jo vedno znova osvajala ljudstva, ki so želela okrepiti svojo moč. Od tod izvirajo tudi masivne trdnjave in mogočna obzidja, ki so pogumnim Maltežanom v njihovi razgibani zgodovini pomagala, da so k predaji prisilili številna velika ljudstva.

Na tem območju je bilo življenje razvito že v kameni dobi. V nadaljnjih stoletjih so na Malto prišli Feničani s svojimi navadami in običaji velikih trgovcev in popotnikov. Sledili so jim Kartažani, Rimljani, Arabci, Germani in mnogi drugi. V srednjem veku so se na otoku naselili pripadniki viteškega reda iz Jeruzalema, danes bolj znanega kot malteški viteški red, ki se je srčno boril proti Turkom in jim preprečil, da bi si podjarmili tudi Malto. Kljub temu so vitezi vladali le dve stoletji, saj je nato Napoleon na svoji poti v Egipt Malto priključil Franciji. Francoska vladavina je trajala precej kratek čas, po pičlih dveh letih so se namreč domačini ob pomoči britanskega kraljestva svojim osvajalcem uprli. Čeprav je bila Malta izpostavljena vplivom toliko ljudstev, ki so vsa položila svoj kamenček v mozaik malteške zgodovine, je malteškemu narodu vseeno uspelo ohraniti svoj značaj, prežet z južnjaškim temperamentom. Prebivalci Malte so včasih vzkipljivi, predvsem pa izjemno družabni in zgovorni, druge ljudi imajo preprosto radi. Zvesti so ostali svojemu jeziku, ki je prav ustvarjen za robat, a zato nič manj smešen humor, ki se ga skoraj ne da prevesti. Samoohranitev je najverjetneje ena največjih vrednot Maltežanov. Le kako bi se sicer lahko obvarovali pred vplivi vseh ljudstev, ki so stoletja prihajala na Malto in s sabo nosila svoje jezike?

Pravo malteško družabnost in radoživost boste doživeli, če se boste v poletnih mesecih za konec tedna odpravili v eno od vasi, ki v dvodnevnem slavju časti svojega zavetnika. Za mnoge vaščane je ta praznik pomembnejši od božiča in velike noči. To je namreč praznik, ki je samo njihov. Vsak vaščan da vse od sebe, da bi prav njegova vas priredila najlepše praznovanje. Vsa vas je na nogah, stojnice se šibijo pod težo malteških dobrot, veselje in razposajenost sta na vsakem koraku. Zunanje stene cerkva so osvetljene s tisočerimi barvitimi lučkami, po praznično okrašenih ulicah se ob spremljavi orkestra in mask vijejo procesije ljudi. Vrhunec praznovanja pa je ognjemet, ki je včasih celo veličastnejši od novoletnega.

Dovolj priložnosti za pokušnjo malteških specialitet je tudi v številnih restavracijah. Ponekod jedi še zdaj pripravljajo po receptih iz starih časov. Malteška kuhinja je namreč zelo raznolika. Jedi angleške, italijanske, arabske in še katere kuhinje so skoraj na vsakem jedilnem listu. Pestra je tudi izbira svežih rib, zelenjave in sadja.

Maltežani bi vam svetovali, da jih obiščete spomladi ali zgodaj poleti, ko se pokrajina kaže s svoje najlepše strani. Brsteči travniki in cvetoče narcise, gladijole ter lilije tvorijo čudovito barvno paleto. Celo na območjih, ki so v vročem juliju in avgustu skoraj popolnoma gola, vzklijejo rumene marjetice in zeleno rastje. Pokrajina, ki zasije v čudovitih barvah, je pravi magnet za fotografiranje.

Zanimiva za vaš fotografski objektiv bo tudi bogata arhitekturna dediščina, ki je nastajala v številnih stoletjih. Templja Hagar Qim in Mnajdra, najstarejša prostostoječa templja na svetu, vas bosta še posebej prevzela, če ju boste obiskali v jutranjih urah ali ob sončnem zahodu. In Valletta, čudovito mesto, ki so ga zgradili malteški vitezi. Čeprav je bila dolgo zapostavljena, razkošna arhitektura tega mesta zadnje čase spet žari v svojem starem sijaju. Zanimiva je tudi notranjost otoka, kjer je nekdanja prestolnica otoka, Mdina. Staro, z obzidjem obdano mesto je s tišino, ki vlada v ozkih uličicah, idealen primer še danes živečega srednjeveškega mesta. Po otoku so posejane številne cerkve in druge znamenitosti, ki pričajo o tem, da so tam živela številna ljudstva.

Nekaj posnetkov si vendarle prihranite, saj bi bilo škoda, da vam ne bi uspelo ujeti tudi dogajanja, ki ga Malta ponuja na svoji razgibani obali. Poleti, ko je sonce najvišje, ko je nebo brez oblačka in ko ni niti najmanjše sapice, se namreč vse vali proti plažam. Skalnate pečine, skriti zalivčki s peščenimi plažami in vedno toplo morje kar kličejo k poletnim norčijam. Ko pa se žgoče sonce skrije in se prižgejo prve luči, se le podajte na živahne ulice, ki so polne lokalov, pivnic in diskotek. Tako bogato nočno življenje, kot je prav na Malti, boste težko našli še kje. Zato se le predajte glasbi in prepustite divjim ritmom, da vas ponesejo skozi dolge malteške noči.
Datumi 1.6.2020 - 30.6.2020, 1.10.2020 - 31.10.2020 1.7.2020 - 31.7.2020, 1.9.2020 - 30.9.2020 1.8.2020 - 31.8.2020
Število dni 7 3 7 3 7 3
A – Peugeot 108 A/C 233 112 272 130 298 148
B – Suzuki Celerio A/C 252 113 283 136 313 154
C – Fiat Punto A/C 301 137 334 162 317 160
D4 – Hyundai i10 A/C 341 149 336 170 324 168
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, neomejeno število kilometrov, zavarovanje proti kraji in požaru, zavarovanje TDP, zavarovanje CDW (brez zavarovanja gum in podvozja ter stroškov, ki bi jih povzročila stranka, in sicer za najete avtomobile do 1.000 € za skupine A, B, C in D4), stroške dostave in vračila od/do letovišča. Cena ne vključuje goriva, zavarovanja PAI (4 €/dan), dodatnega voznika (5 €/dan), GPS naprave (5,5 €/dan) in otroškega sedeža (5 €/dan) ter parkirnih in prometnih kazni. Zahtevan je bianco slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 25 let, največ 70 let (možno doplačilo za mlajše od 25 let in starejše od 70 let – 10 €/dan), vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto. Najem avtomobilov je možen za najmanj 3 dni.


Razvrsti po Ime hotela cena Kategorija Storitev priporočamo
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku