Celinska Tunizija, najpopularnejša destinacija v Mediteranu za družinske počitnice oz. potovanja z letalom. Najugodnejši dopust v all inclusive hotelih z veliko first minute in last minute akcij.
Celinska Tunizija
Najmanjša država severozahodne Afrike, imenovane tudi Atlaška Afrika (države Magreba), in hkrati Evropi najbližja afriška država je od Sicilije oddaljena le 150 km. Bližina Evrope se zrcali v vedno bolj priljubljenem in razvitem mestnem načinu življenja Tunizijcev, njihovo življenje je vedno bolj podobno evropskemu, čeprav gre za kulturološko precej drugačno državo na afriški celini. Kljub temu bi se mnogi turisti strinjali s tem, da v Tuniziji sploh nimaš občutka, da si v Afriki. Tunizija kot izredno odprta in turistično zanimiva država ponuja mnogo znamenitosti, vredne ogleda, predstavlja pa tudi neposreden vstop v globino Afrike z največjo puščavo na svetu. Sahara se zdi tako nedosegljiva in skrivnostna, pa je zadnje čase vseeno najbolj priljubljena turistična točka. Vsak si namreč želi vsaj enkrat stopati po žgočem saharskem pesku. V Tuniziji je to več kot mogoče.

Tunizija ima za sabo bogato zgodovino. Njena pomembna vloga izhaja že iz antičnih časov, ko so Feničani ustanovili eno najpomembnejših zgodovinskih mest v Sredozemlju, Kartagino, katere ozemlje je po prihodu Rimljanov postalo ena od rimskih provinc. Prihod Rimljanov je pomenil razvoj in napredek Tunizije, saj so zgradili obsežne namakalne sisteme, ki so omogočili razvoj poljedelstva. Tako je postal severni del Tunizije ena pomembnejših rimskih žitnic. Najpomembnejši pečat pa so pustili Arabci, ki so širili islam in svojo kulturo, ki jo je prebivalstvo hitro sprejelo. Še danes prevladuje arabsko prebivalstvo (razen nekaj evropskih manjšin – Italijani, Francozi …) in kar 98 odstotkov prebivalstva je muslimanskega.

Tunizija je zagotovo najbolj odprta in turistično varna država Severne Afrike in celotnega arabskega sveta, predvsem zaradi francoskega protektorata, katerega del je bila tudi Tunizija. Res pa je, da je tudi prvi predsednik Tunizije Habib Bourguiba s svojo politiko spodbujal in ohranjal odprtost, strpnost in usmerjenost v Evropo ter zahodnjaški način življenja, ki se prepleta z arabskim, tako da skupaj ustvarjata današnjo družbeno stvarnost Tunizije.

Tunizija je prava sredozemska država, ki jo obdaja Sredozemsko morje, krasijo krasne dolge peščene plaže, ki jih turisti preprosto obožujejo, zelo ugodno pa je tudi sredozemsko podnebje, ki pomeni dolga in vroča poletja ter deževne, vendar mile zime. Bolj proti jugu države gremo, dlje je poletje in vedno manj je padavin, kar vpliva tudi na tip podnebja, ki iz sredozemskega prehaja postopoma v polpuščavsko, na skrajnem jugu pa v puščavsko podnebje – v največji puščavi sveta Sahari, ki obsega kar 40 odstotkov tunizijskega ozemlja. Zaradi sušnega podnebja, pomanjkanja hrane in nerodovitnih tal je na jugu države prevladovalo nomadsko kmetijstvo. Nomadi so bili usmerjeni v pašništvo koz in ovc, njihovo število pa se je do danes že bistveno zmanjšalo. Precej manj je tudi prvotnih naseljencev Berberov, ki so danes večinoma le še turistična zanimivost v svojih trogloditskih hišah.

Na tunizijskem površju in v tunizijskem podnebju so nastali šoti (slana jezera), ki se razprostirajo na jugu Tunizije in pomenijo prehod iz sredozemskega bolj vlažnega v sušno puščavsko podnebje. Največje slano jezero je v Tuniziji na skrajnem zahodu blizu oaze Tozeur, imenovano Chott El Jerid, zelo priljubljena postojanka v programih safarija v Saharo. Edina stalno tekoča reka v Tuniziji je reka Medjerda, ki izvira v atlaškem gorovju v sosednji Alžiriji in svojo pot nadaljuje po Tuniziji.

Površje Tunizije očara mnoge, tudi ustvarjalce enega najbolj znanih filmov Vojna zvezd, saj je prav zaradi površja, ki je podobno Mesečevi pokrajini, film tako pristen. Še danes so zakulisja snemanja v podzemnem hotelu Sidi Driss na ogled turistom v gorovju Matmata.

Turistična privlačnost in ugodno podnebje sta omogočila razvoj turizma kot ene vodilnih gospodarskih panog v državi, hkrati pa so se razvila sodobna in priljubljena turistična letovišča, ki jih imate priložnost obiskati tudi vi.

Razvrsti po cena Priljubljenost

chatsimple