Aktivna Kreta

Legenda
20191014 122712

Zahodna Kreta

Aktivna Kreta

Kraj: Aktivna Kreta

Official cat.: 3*


Specifique

1. dan: LJUBLJANA - CHANIA
Po pristanku na grških tleh, bomo pričeli pisati novo odisejado na Kreti. Ne bomo cel teden iskali Minotavra v zapletenem labirintu. Raje bomo preživeli na aktivnem lovu za naravnimi lepotami in turkiznimi barvami morja, okušali grške kulinarične dobrote, se nastavljali sončku ter dan za dnem kaj novega ušpičili. Za začetek se bomo najprej spočili od poti v Chaniji.

2. dan: CHANIA – BALOS – PALEOCHORA
Marsikdo vam bo povedal, da je Chania s svojim starim mestnim jedrom najlepše mesto na Kreti. Le kdo nima rad prijetnega vzdušja med ozkimi uličicami, mestnega marketa, očarljivih majhnih trgovinic ter pisane ponudbe tavern ob starem pristanišču. Po jutranji kavi v Chaniji, se bomo odpravili na Balos. Plažo, ki krasi številne razglednice iz Krete in daje občutek, kot da ste prispeli v tropski svet. Dan bomo zaključili na jugu v prikupni Paleochori. (zajtrk)

3. dan: PALEOCHORA – AZOGIRES – ANIDRI KANJON – PALEOCHORA (*4 ure hoje)
Južna Kreta je samosvoja, divja, gorata, gostoljubna ter polna presenečenj. Takšna je tudi gorska vasica Azogires. Na prvi pogled zaspana vas, kjer se nič ne dogaja, vendar le za kratek preblisk. Domačini so polni nenavadnih zgodb, ki še vedno burijo duhove. Nekoč zatočišče hipijev, je danes izhodišče za pohodniško raziskovanje. Tudi mi se bomo podali iz Azogiresa po kanjonu Anidri, vse dokler ne bomo slišali šuma morja. (zajtrk)

4. dan: PROST DAN ALI POT ČEZ VRAT KROKODILA (*opcija 5 ur hoje)
Dan si boste lahko kreirali po svoje. Morda le preprost počitek na plaži s knjigo pred očmi, z veslom SUP-a v roki, ali posedanje na glavnem trgu s frapejem v roki. Možnost je tudi najema kolesa ali skuterja. Vsi željni koraka in pohodniško obarvanega dne, poskrbeli bomo tudi za vas. Odpravili se bomo čez Krokodilji vrat. (zajtrk)

5. dan: PALEOCHORA – SOTESKA IRINI - SOUGHIJA – OMALOS (*3 ure hoje)
Kreta je dom številnim kanjonom in soteskam. Irini je soteska s posebnim šarmom in lepoto. Narava je tukaj pokazala sposobnost svojih kreacij. Prikupna pot je speljana po senčnih kotičkih. Trud hoje bo ponovno poplačan s skokom v morje v Soughiji. To je manjša počitniška vasica, kjer ne manjka prijetnih tavern, nasmejanih domačinov in občutka, da lahko čas tudi obstane. Iz Soughije se bomo odpeljali proti planoti Omalos. (zajtrk, večerja)

6. dan: OMALOS - SOTESKA SAMARIA - AGIA ROUMELI (*6 ur hoje)
Prehodili bomo najbolj prepoznavno in mogočno sotesko na Kreti – Samaria. Ne samo da je najbolj poznana, je tudi ena najdaljših sotesk v Evropi. Zasluženo se bomo osvežili v vasi Agia Roumeli, kjer bomo tudi preživeli popoldan in večer. Ko velika večina pohodnikov zapusti vasico, ki je dostopna samo peš ali z ladjo, pride na površje njena druga, umirjena in unikatna podoba. (zajtrk)

7. dan: AGIA ROUMELI - LOUTRO - HORA SFAKION (*3 ure hoje)
Zjutraj se boste po želji lahko odpravili na razgledno točko osmanske trdnjave in se zazrli v daljave Libijskega morja. Če vas bo klicala plaža, lahko dopoldanske ure rezervirate tudi za to. Po dodobra izkoriščenem dopoldnevu, nas bo ladja zapeljala do Loutroja, še ene slikovite vasice. Morda fredo espresso (tip ledene kave) ob obali? Naša zadnja etapa bo kratka in sladka. Sledi lahek skok po obalni poti iz Loutroja do Hore Sfakion. Pot bomo ponovno začinili s plažami na poti. Tri dni bomo priča divjemu, odmaknjenemu in epičnemu delu Krete, kjer masovni turizem nima vstopnice. (zajtrk)

8. dan: HORA SFAKION - LETALIŠČE CHANIA – LJUBLJANA
Spakirali bomo mozaik spominov na grški teden, se še zadnjič pomastili z grškim zajtrkom in pomahali Kreti kmalu na snidenje. (zajtrk)

* Predviden čas hoje je prilagojen rekreativnim pohodnikom. Težavnost poti je LAHKA in primerna za vse, ki uživajo v pohodništvu ter jim tudi sama rekreacija predstavlja del vsakodnevnega življenja. Za 5. in 6. dan bomo vzeli le stvari, ki jih bomo potrebovali za ta dva dneva. Sicer bo naša preostala prtljaga prispela do naslednjih hotelov z ladjo. Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje in predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna tudi od vremenskih pogojev.
Datumi 1.5.2021 - 30.6.2021, 1.9.2021 - 31.10.2021 1.7.2021 - 23.7.2021, 20.8.2021 - 31.8.2021 24.7.2021 - 19.8.2021 STOP SALES
Število dni 7 3 7 3 7 3
A - Toyota Aygo 182 99 264 145 322 177 1.8.-31.8.2021
B - Opel Corsa 198 110 289 159 355 195 1.8.-31.8.2021
D - Toyota Auris 272 149 388 212 478 262 1.8.-31.8.2021
H - Hyundai i30 Fastback 322 177 486 269 618 343 1.8.-31.8.2021
K - Peugeot 208 (automatic) 313 170 470 255 585 322 1.8.-31.8.2021
U - Jeep Renegade (automatic) 445 248 651 357 816 445 1.8.-31.8.2021
YI - Mercedes Vito (9pax) 684 375 980 537 1293 713 1.8.-31.8.2021
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje CDW (10 €/dan za avtomobile iz skupine A, B, D, H in K, 15 €/dan za avtomobile iz skupine U 20 €/dan, za avtomobile iz skupine YI 25 €/dan), zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji in požaru, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča ter 24 urno asistenco. Cena ne vključuje goriva, parkirnih in prometnih kazni ter dodatnega voznika (5 €/dan). Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 23 let, vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Aktivna Kreta

Zahodna Kreta – mogočna lepotica Sredozemlja

Ko je ljubezen dovolj močna in mogočna, da premaga tudi na videz nepremostljive ovire, se zavemo kakšne razsežnosti se nam odpirajo ob nečem tako preprostem, čistem in iskrenem. Ko smo za ljubezen pripravljeni storiti vse in še več in ko nas vodi glas srca, se epi in miti začno pisati v najlepšo zgodbo, ki ostane na veke. Takšna je zgodba o lepi Ariadni in njenem snubcu Tezeju, ki sta Kreti, mogočni lepotici Sredozemlja, dala poseben pečat, ki pooseblja zaljubljenost domačinov v »svoj« košček raja na Zemlji in ki v svoj objem vabi tudi mnoge »ljubimce« z vseh vetrov sveta.

Kot je bil zapleten Dedalov labirint, ki ga je dal zgraditi oče minojske civilizacije kralj Minos, tako se še dandanes razpletajo in prepletajo naravne lepote, ki jih otok ponuja, s sodobno turistično ponudbo na Kreti, ki je v tem času postala pravi zaklad kulture, tradicije, kulinarike, domačnosti in grškosti. Otok prekriva čarobna odeja čudovitih plaž, starodavnih zakladov in raznolike pokrajine, ki zajema živahna mesta in sanjave vasi, kjer domačini z obiskovalci delijo svojo dušo. Njihovo posedanje in klepetanje v kafenionih, veličastne pojedine, polne kretskih specialitet in opojnega vina, skupaj s praznovanjem številnih festivalov pripomorejo k temu, da je obisk Krete lahko tako zelo poseben.

Poleg naravnih lepot, mitološko-zgodovinskih znamenitosti in neverjetne srčnosti domačinov, pa krasi otok še njegova odprtost in pestrost, ki sta v zgodovini tako zamikala že mnoge »osvajalce«. Za seboj so pustili svoje potomstvo v obliki razkošnih renesančnih beneških dvorcev, stotin kapelic, cerkva in samostanov bizantinskih korenin ter turških mošej. Multikulturnost in svetovljanskost sta tako prav gotovo našla svojo bit v tem koščku Egejskega morja in s tem še posebej v današnjem svetu vabita vse ljudi, ki so to idejo pripravljeni tudi živeti.

Kreta ni takšna, kot so drugi. Je svojevrstna, idilična, sanjava, romantična, vihrava, včasih muhasta in zahtevna, včasih pohlevna in krotka. Je bogata, barvita – preprosto čudovita. Je kot ljubezen, ki nikoli ne mine …

Cene vključujejo: nastanitev v hotelih 3* in družinskih penzionih, turistično takso, prehrano po programu letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, asistenco na letališču Ljubljana, vodnika, vse ladijske (Agia Roumeli - Loutro) in cestne transferje po programu, nezgodno zavarovanje, vstopnine po programu (plaža Balos, soteska Irini, soteska Samaria) ter pripravo, organizacijo in izvedbo programa. Fakultativno: ladijski prevoza Sougia - Paleochora, ko se bomo opcijsko odpravili čez vrat krokodila: 11,20 €. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 8. Maximalno število udeležencev: 16.

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku