Kolesarske počitnice na Kreti

Legenda
kreta skupina 1

Zahodna Kreta

Kolesarske počitnice na Kreti

Kraj: Kolesarske počitnice na Kreti

Official cat.: 3*


Specifique

1. dan: LJUBLJANA-CHANIA
Zbirališče udeležencev na letališču Ljubljana, od koder bomo poleti proti letališču Chania. Sledi transfer do hotela, kjer bomo bivali in se vsak dan odpravili na različno turo. Kadarkoli lahko dan kolesarjenja izpustite in si privoščite malo lenarjenja na plaži. Glede na vreme in voljo udeležencev se bomo sproti odločali kateri dan bomo šli na katero turo.

TURA A: Panoramska razgledi Krete (39 km, +/- 400m)
To srednje zahtevno turo začnemo z nepozabnimi razgledi, gorskimi panoramami velikanskega območja Belih gora, valovitimi srebrnimi griči, pokritimi z oljčnimi nasadi, prijaznimi vasicami in utrinki tako divjih kot nežnih obal. Med potjo se bomo ustavili v lončarski vasici, edini v celotni provinci Chania, kjer še vedno delujejo tradicionalni lončarji. Ročno izdelana keramika je na Kreti postala redka umetnost. Mojster Panaiottis nam bo dal priložnost, da se preizkusimo v svojih spretnostih z oblikovanjem mokre gline! Zadnji kilometri nam ponujajo edinstven pogled na severno obalo, razgibane polotoke in mesto Chania, preden zaključimo v slikovitem ribiškem pristanišču Kolymbari. (zajtrk)

TURA B: Prečkanje otoka (58 km)
Pred nami je malo daljši, a zelo razgiban in pester dan. Kolesarili bomo iz središča otoka skozi pokrajino s slikovitimi soteskami vse do južne obale. Ustavili se bomo v vasi Kandanos, kjer bom obiskali impresivno cerkev, ki je v celoti prekrita s stenskimi poslikavami in se pobliže seznanili z grško pravoslavno tradicijo in arhitekturo. Sledi krajši prevoz z minibusom do grebena, od koder se nam odpre pogled proti najjužnejši točki Evrope, grškem otoku Gavdos. Afrika je tik za obzorjem, le še 300 km južneje. Po odmoru za kosilo v vasici Paleochora in počitku na njenih očarljivih peščenih plažah se spet obrnemo proti severu. Sledi popoldanska vožnja skozi neokrnjene vasice najbolj odmaknjenih delov otoka. Vožnja skozi čudovito sotesko Sassalos nas ne bo pustila ravnodušnih. Prispemo do severne obale Krete v zalivu Kissamos, ki ga uokvirjata polotok Rodopos in Gramvousa, najbolj divji in odmaknjen del Krete. (zajtrk)

TURA C: Skozi dve soteski do pravljične obale (43 km)
Dan je namenjen vožnji skozi dve soteski. Naš recept za ta uravnotežen dan:
- velika mera kolesarjenja
- nekaj koz na poti
- 'ščepec' jastrebov nad našimi glavami
- pridih divjih rož
- žlica aromatičnih zelišč
- dobro začinjeno s panoramskimi pogledi
- če vse nežno zmešamo, dobimo turkizno vodo plaže Falassarna, ki spada med 10 najlepših plaž Grčije
(zajtrk)

TURA D: S kolesom in malo peš po starodavnih poteh (44 km kolesarjenja in 2h30 hoje skozi sotesko)
S slikovite planote Omalos na 1200 m n.v. se s kolesi spustimo v osamljene doline Belih gora. Na vhodu v sotesko Agia Irini bomo zamenjali naša kolesa za pohodno opremo. Opazovali bomo čudovito naravo in deviško plažo ob izteku kanjona. Čaka nas približno dve uri in pol hoje skozi impresivni kanjon, kjer nas bo spremljal vonj žajblja, na koncu pa se bomo lahko osvežili v čistem libijskem morju v Sougii, kar nas bo poživilo in dalo zagon za popoldne, ko bomo kolesarili po najbolj zelenih dolinah Krete. (zajtrk)

TURA E: Pet obrazov Krete (58 km)
Dan je namenjen odkrivanju lepot kretske narave in bogate kretske kulture. Kolesarili bomo s planote Malaxa in po slikoviti vožnji prispeli do starodavne Aptere. Nikjer drugje na Kreti na enem mestu ne boste našli toliko zgoščene zgodovine kot tu: minojske stene, dorske utrdbe, grški amfiteater, impresivne rimske cisterne, bizantinski samostan in turški grad. Po kratkem sprehodu skozi preteklost bomo odrinili proti regiji Apokoronas, ki je znana po številnih vodnih izvirih, edinem naravnem jezeru na Kreti in bujnimi gozdovi. Pri izvirih Stylos si bomo pod dišečimi drevesi evkaliptusa privoščili kosilo. Zaspane gorske vasice, ki jih povezujejo ozke vijugaste in lahke naravne ceste, so popolna pokrajina za našo popoldansko traso, dokler ne prispemo do severne obale v Kalivesu, kjer lahko uživamo v čudoviti plaži in se osvežimo v čistem Sredozemskem morju. (zajtrk)

TURA F: Sveži izviri in vode (45 km)
Naše izhodišče za ta dan je slikovita vasica Gavlochori. Pot nas vodi skozi s cvetjem napolnjene starodavne vasice regije Cape Darapano, kjer obiščemo edino tovarno svile na Kreti, preden se spustimo v bolj živahno ribiško vasico Georgioupolis. Po nekaj lahko prevoženih kilometrov v notranjost nas pot pripelje do globoko zelenih voda jezera Kournas, največjega naravnega in edinega sladkovodnega jezera na otoku, kjer uživamo med odmorom za kosilo. V popoldanskem času si ogledamo zaspano naselje Vafes, zgrajeno v beneškem stilu, kjer bomo obiskali tradicionalno tovarno oljčnega olja. Z vožnjo nadaljujemo po regiji Krio Nerida (kar pomeni »hladne vode«) skozi oljčne nasade, mimo figovcev, murv, orehovcev, orjaških senčnih hrastov in skritih izvirov. Prispemo do subtropske vrtne pokrajine z limonovci, drevesi pomaranč in avokadovimi drevesi in se nato ob reki Koiliaris, ki je najdaljša reka na otoku, vzdolž zaraščenega jezu zapeljemo proti severni obali in zaključimo dan na peščenih plažah Kyani Akti. (zajtrk)
 
8. dan: CHANIA-LJUBLJANA
Glede na urnik poletov mogoče še kaj prostega časa, nato pa se bomo poslovili od Krete in poleteli proti Ljubljani. (zajtrk)


Narava poti: trasa kolesarjenja je srednje zahtevna, a povprečna telesna pripravljenost zadostuje. Na nekaj zahtevnejših vzpetin nas popelje spremljevalno vozilo, lahko pa tudi preizkusite svojo pripravljenost in se povzpnete sami.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.Datumi 1.5.2021 - 30.6.2021, 1.9.2021 - 31.10.2021 1.7.2021 - 23.7.2021, 20.8.2021 - 31.8.2021 24.7.2021 - 19.8.2021 STOP SALES
Število dni 7 3 7 3 7 3
A - Toyota Aygo 182 99 264 145 322 177 1.8.-31.8.2021
B - Opel Corsa 198 110 289 159 355 195 1.8.-31.8.2021
D - Toyota Auris 272 149 388 212 478 262 1.8.-31.8.2021
H - Hyundai i30 Fastback 322 177 486 269 618 343 1.8.-31.8.2021
K - Peugeot 208 (automatic) 313 170 470 255 585 322 1.8.-31.8.2021
U - Jeep Renegade (automatic) 445 248 651 357 816 445 1.8.-31.8.2021
YI - Mercedes Vito (9pax) 684 375 980 537 1293 713 1.8.-31.8.2021
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje CDW (10 €/dan za avtomobile iz skupine A, B, D, H in K, 15 €/dan za avtomobile iz skupine U 20 €/dan, za avtomobile iz skupine YI 25 €/dan), zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji in požaru, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča ter 24 urno asistenco. Cena ne vključuje goriva, parkirnih in prometnih kazni ter dodatnega voznika (5 €/dan). Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 23 let, vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Kolesarske počitnice na Kreti

Zahodna Kreta – mogočna lepotica Sredozemlja

Ko je ljubezen dovolj močna in mogočna, da premaga tudi na videz nepremostljive ovire, se zavemo kakšne razsežnosti se nam odpirajo ob nečem tako preprostem, čistem in iskrenem. Ko smo za ljubezen pripravljeni storiti vse in še več in ko nas vodi glas srca, se epi in miti začno pisati v najlepšo zgodbo, ki ostane na veke. Takšna je zgodba o lepi Ariadni in njenem snubcu Tezeju, ki sta Kreti, mogočni lepotici Sredozemlja, dala poseben pečat, ki pooseblja zaljubljenost domačinov v »svoj« košček raja na Zemlji in ki v svoj objem vabi tudi mnoge »ljubimce« z vseh vetrov sveta.

Kot je bil zapleten Dedalov labirint, ki ga je dal zgraditi oče minojske civilizacije kralj Minos, tako se še dandanes razpletajo in prepletajo naravne lepote, ki jih otok ponuja, s sodobno turistično ponudbo na Kreti, ki je v tem času postala pravi zaklad kulture, tradicije, kulinarike, domačnosti in grškosti. Otok prekriva čarobna odeja čudovitih plaž, starodavnih zakladov in raznolike pokrajine, ki zajema živahna mesta in sanjave vasi, kjer domačini z obiskovalci delijo svojo dušo. Njihovo posedanje in klepetanje v kafenionih, veličastne pojedine, polne kretskih specialitet in opojnega vina, skupaj s praznovanjem številnih festivalov pripomorejo k temu, da je obisk Krete lahko tako zelo poseben.

Poleg naravnih lepot, mitološko-zgodovinskih znamenitosti in neverjetne srčnosti domačinov, pa krasi otok še njegova odprtost in pestrost, ki sta v zgodovini tako zamikala že mnoge »osvajalce«. Za seboj so pustili svoje potomstvo v obliki razkošnih renesančnih beneških dvorcev, stotin kapelic, cerkva in samostanov bizantinskih korenin ter turških mošej. Multikulturnost in svetovljanskost sta tako prav gotovo našla svojo bit v tem koščku Egejskega morja in s tem še posebej v današnjem svetu vabita vse ljudi, ki so to idejo pripravljeni tudi živeti.

Kreta ni takšna, kot so drugi. Je svojevrstna, idilična, sanjava, romantična, vihrava, včasih muhasta in zahtevna, včasih pohlevna in krotka. Je bogata, barvita – preprosto čudovita. Je kot ljubezen, ki nikoli ne mine …

Cene vključujejo: nastanitev v hotelu 3*, prehrano po programu, vsak kolesarski dan malica z brezalkoholno pijačo, letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, asistenco na letališču Ljubljana, prevoz od/do letališča, najem gorskega kolesa (model Cube Aim ali podobno; možno doplačilo za boljšo verzijo ProClass MTB kolesa ali e-kolesa) s čelado, vodenje lokalnega vodnika (aktivno govorečega angleški in nemški jezik), turistično vodenje - slovenski vodnik z licenco GZS, ki spremlja skupino iz Ljubljane, vso pot spremljevalno vozilo z lokalnim voznikom, transferji na višje točke, potovalno dokumentacijo, knjižico z opisom poti, nezgodno zavarovanje ter stroške organizacije in prodaje. Obvezno doplačilo za turistično takso na licu mesta. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 8

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku