Potovanje po zakladih Krete

Legenda
shutterstock 451886149 knossos kreta

Zahodna Kreta

Potovanje po zakladih Krete

Kraj: Potovanje po zakladih Krete

Official cat.: 3*+


Specifique

1. dan: LJUBLJANA-CHANIA-HERAKLION
Po pristanku na letališču Chania sledi transfer do hotela v predelu Herakliona, nastanitev v hotelu in prost večer.

2. dan: HERAKLION-KNOSSOS-HERAKLION

Dan je namenjen obisku največje znamenitosti Krete, veličastne Knossosove palače, katera je bila pred 4000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije in kjer je po legendi živel Minotaver, legendarna pošast, pol bik, pol človek. Ogledali si bomo tudi arheološki muzej, ki hrani neverjetno zakladnico prve razvite evropske civilizacije, ki je pred več kot 3.000 leti cvetela na Kreti. Po ogledu muzeja sledi ogled mesta Heraklion, prestolnice otoka, kjer bo priložnost za kosilo, nakupovanje ali obisk tržnice. Bogatejši za izkušnjo bogate kretske zgodovine se bomo odpravili nazaj proti hotelu. (zajtrk)

3. dan: HERAKLION-SPINALONGA-AGIOS NIKOLAOS-HERAKLION
Po zajtrku se bomo odpeljali do vasice Plaka, kjer se bomo vkrcali na ladjo in se odpeljali na danes neposeljen otok Spinalonga. Obisk tega otoka vas bo zagotovo očaral. Otok ima zanimivo zgodovino, saj so prvo utrdbo in obzidje zgradili Benečani v 16.st., da bi nadzirali dostop do naravnega pristanišča Mirabelo. Zaradi pomorske premoči so Benečani Spinalongo obdržali še pol stoletja po tem, ko je ostali del Krete že podlegel Turkom. V prvi polovici 20. st. je bila na otoku kolonija gobavcev. Po ogledu bomo imeli čas za predajanje sončnim žarkom, plavanje v plitvinah kristalnega morja in na koncu uživanje ob okusnem piknik kosilu. Po vrnitvi nazaj na Kreto se bomo ustavili še v slikovitem in najbolj netipičnem mestecu Agios Nikolaos, ki je poznano po jezeru za katerega legenda pravi, da je brez dna. (zajtrk, piknik kosilo)

4. dan: HERAKLION-MATALA-SPILI-PREVELI-KOURTALIOTIKO-RETHYMNO
Po zajtrku sledi vožnja do Matale. Čeprav je postala priljubljena turistična destinacija, Matala še vedno ohranja čar in značaj mirne ribiške vasice s pridihom brezčasja in brezskrbnosti. V 60-ih in 70-ih letih 20. stoletja je bila vasica pribežališče hipijev z vsega sveta, ki so svoja bivališča našli v jamah, vklesanih v pečine, ki se dvigajo nad čudovito peščeno prodnato plažo Matale. Tu bo čas za kopanje in kosilo. Pot nas bo vodila naprej proti gorski vasici Spili, kjer so zaradi izvirske vode že Benečani zgradili kamnite vodnjake. Čudovita lepota kretske vasice vas bo presenetila s svojo katedralo in popolnoma ohranjenim beneškim vodnjakom z levjimi glavami, ki se nahaja na osrednjem trgu. Naslednja postaja bo plaža Preveli, ki zaradi svojih naravnih lepot spada pod zaščiteno območje. Plaža je posebna zaradi reke, ki se izliva v morje. Obrežje, poraščeno s palmami, vam bo pričaralo pravo afriško kuliso in je kot nalašč za čudovite fotografije. Uživali boste na plaži, kjer se boste lahko sproščali v turkiznem morju ali pa poležavali v senci palm. Sledi vožnja z ladjico do kraja Damnoni, od koder se bomo odpeljali do soteske Kourtaliotiko. Čeprav Kreto največkrat opisujemo kot otok številnih slikovitih plaž, pa ta otok krasijo tudi številne soteske. Ena izmed njih je soteska Kourtaliotiko, ena izmed najlepših in impresivnih sotesk v tej regiji.
V poznih popoldanskih urah vožnja do mesta Rethymno, kjer bomo dan zaključili v enem izmed tamkajšnjih hotelov. (zajtrk)

5. dan: RETHYMNO-KOURNAS LAKE-ARGYROUPOLIS-LAPPA-RETHYMNO
Dan bomo začeli z vožnjo do mesteca Kournas, kjer se bomo sprehodili ob največjem naravnem in edinem sladkovodnem jezeru na otoku. Prisluhnili bomo legendi o nastanku tega jezera, nato pa se odpravili naprej proti čudoviti vasici Argyroupolis, obdano s slikovitimi slapovi. Argyroupolis je vas, ki združuje redke naravne lepote in zgodovino. Slapovi, leseni vodni mlini in bujna vegetacija dajejo vasi edinstven pečat. V vasi je nekaj trgovinic, kjer bo možnost nakupa lokalnih izdelkov. (zajtrk)

6. dan: CHANIA-ELAFONISSI-CHISOSKALITISSA-AGIA SOFIA-CHANIA
Zajtrk in vožnja do edinstvene roza peščene rajske plaže Elafonissi, ki velja za eno najlepših plaž na Kreti. Ime je dobila po zaščitenem roza pesku, ki ga lahko občudujete v več kot sto različnih odtenkih. Obstaja več razlag, ki pojasnjujejo barvo peska, v resnici pa ga obarvajo zdrobljene korale in školjke. Po vodi se lahko sprehodite do majhnega otočka, ki ga od obale ločuje laguna z modro turkizno vodo in je od kopnega oddaljen dobrih 200 metrov. Pot nas bo peljala naprej do samostana Chisoskalitissa, kjer je jama skupaj s samostanom in cerkvico obdana z morjem. Naslednji postanek bomo imeli v vasici Agia Sofia, kjer se boste po stopnicah povzpeli v jamo, v kateri se nahaja cerkvica obkrožena s kapniki. Sledi vožnja do hotela in nočitev. (zajtrk)

7. dan: CHANIA-GRAMVOUSA-BALOS-CHANIA
Po zajtrku vožnja do pristanišča Kissamos, kjer se bomo vkrcali na ladjo in zapluli proti polotoku Gramvousa, najbolj divjemu in odmaknjenemu obalnemu delu Krete. Med potjo opazujemo divje obale Gramvouse. Pot nadaljujemo proti plaži oziroma laguni Balos, ki je verjetno najpogosteje fotografirana plaža na Kreti, saj spominja na rajske plaže s Karibov. Z mehkim belim peskom, turkiznim morjem ter beneškim gradom na vrhu lagune vas Balos ne bo pustil ravnodušnih. Na poti nazaj proti Chanii se bomo ustavili še v lokalni vinski kleti, kjer bomo imeli degustacijo kretskih vin. (zajtrk)

8. dan: CHANIA-LJUBLJANA
Po zajtrku bo glede na urnik poletov mogoče še kaj prostega časa, nato pa se bomo poslovili od Krete in poleteli proti Ljubljani. (zajtrk)

Datumi 1.5.2021 - 30.6.2021, 1.9.2021 - 31.10.2021 1.7.2021 - 23.7.2021, 20.8.2021 - 31.8.2021 24.7.2021 - 19.8.2021,
Število dni 7 3 7 3 7 3
A - Toyota Aygo 182 99 264 145 322 177
B - Opel Corsa 198 110 289 159 355 195
D - Toyota Auris 272 149 388 212 478 262
H - Hyundai i30 Fastback 322 177 486 269 618 343
K - Peugeot 208 (automatic) 313 170 470 255 585 322
U - Jeep Renegade (automatic) 445 248 651 357 816 445
YI - Mercedes Vito (9pax) 684 375 980 537 1293 713
Cena vključuje najem avtomobila izbrane kategorije, prometni davek, neomejeno število kilometrov, zavarovanje tretje osebe, zavarovanje proti kraji in požaru, stroške dostave in vračila vozila od/do letovišča ter 24 urno asistenco. Cena ne vključuje zavarovanja CDW (10 €/dan za avtomobile iz skupine A, B, D, H in K, 15 €/dan za avtomobile iz skupine U 20 €/dan, za avtomobile iz skupine YI 25 €/dan. Cena ne vključuje goriva, parkirnih in prometnih kazni ter dodatnega voznika (5 €/dan). Zahtevan je bianko slip veljavne mednarodne kreditne kartice kot jamstvo za plačilo morebitnih dodatnih stroškov. Starostna omejitev: najmanj 23 let, vozniško dovoljenje morate imeti vsaj 1 leto.


Potovanje po zakladih Krete

Zahodna Kreta – mogočna lepotica Sredozemlja

Ko je ljubezen dovolj močna in mogočna, da premaga tudi na videz nepremostljive ovire, se zavemo kakšne razsežnosti se nam odpirajo ob nečem tako preprostem, čistem in iskrenem. Ko smo za ljubezen pripravljeni storiti vse in še več in ko nas vodi glas srca, se epi in miti začno pisati v najlepšo zgodbo, ki ostane na veke. Takšna je zgodba o lepi Ariadni in njenem snubcu Tezeju, ki sta Kreti, mogočni lepotici Sredozemlja, dala poseben pečat, ki pooseblja zaljubljenost domačinov v »svoj« košček raja na Zemlji in ki v svoj objem vabi tudi mnoge »ljubimce« z vseh vetrov sveta.

Kot je bil zapleten Dedalov labirint, ki ga je dal zgraditi oče minojske civilizacije kralj Minos, tako se še dandanes razpletajo in prepletajo naravne lepote, ki jih otok ponuja, s sodobno turistično ponudbo na Kreti, ki je v tem času postala pravi zaklad kulture, tradicije, kulinarike, domačnosti in grškosti. Otok prekriva čarobna odeja čudovitih plaž, starodavnih zakladov in raznolike pokrajine, ki zajema živahna mesta in sanjave vasi, kjer domačini z obiskovalci delijo svojo dušo. Njihovo posedanje in klepetanje v kafenionih, veličastne pojedine, polne kretskih specialitet in opojnega vina, skupaj s praznovanjem številnih festivalov pripomorejo k temu, da je obisk Krete lahko tako zelo poseben.

Poleg naravnih lepot, mitološko-zgodovinskih znamenitosti in neverjetne srčnosti domačinov, pa krasi otok še njegova odprtost in pestrost, ki sta v zgodovini tako zamikala že mnoge »osvajalce«. Za seboj so pustili svoje potomstvo v obliki razkošnih renesančnih beneških dvorcev, stotin kapelic, cerkva in samostanov bizantinskih korenin ter turških mošej. Multikulturnost in svetovljanskost sta tako prav gotovo našla svojo bit v tem koščku Egejskega morja in s tem še posebej v današnjem svetu vabita vse ljudi, ki so to idejo pripravljeni tudi živeti.

Kreta ni takšna, kot so drugi. Je svojevrstna, idilična, sanjava, romantična, vihrava, včasih muhasta in zahtevna, včasih pohlevna in krotka. Je bogata, barvita – preprosto čudovita. Je kot ljubezen, ki nikoli ne mine …

Cene vključujejo: sedem nočitev v hotelih 3*+, prehrano po programu, letalski prevoz, letališko in varnostno pristojbino, asistenco na letališču Ljubljana, vodnika, prevoz od/do letališča, oglede (brez vstopnin) po programu, nezgodno zavarovanje ter stroške organizacije in prodaje. Doplačila: turistična taksa, vstopnine. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa: 15.

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku