turske-pripovedke-7-dni-1

Evropa

Turške pripovedke - 7 dni

Anatólija – »sončni vzhod« ali Mala Azija - polotok, ki danes predstavlja azijski del Turčije. Zaradi svoje strateške lege na stičišču Evrope in Azije je bila Anatolija od prazgodovine zibelka civilizacij. Naj oživijo legende in veliki epi, sprehodite se skozi bogato zgodovino in uživajte v naravi!
Obiščite Kapadokijo z njenimi pravljičnimi »dimniki«, mistično Konyo, mesto keramike Kutahyo, prestolnico moderne Turčije in dve prestolnici nekdanjega Otomanskega imperija.

Pošlji povpraševanje
Anatólija – »sončni vzhod« ali Mala Azija - polotok, ki danes predstavlja azijski del Turčije. Zaradi svoje strateške lege na stičišču Evrope in Azije je bila Anatolija od prazgodovine zibelka civilizacij. Naj oživijo legende in veliki epi, sprehodite se skozi bogato zgodovino in uživajte v naravi! Obiščite Kapadokijo z njenimi pravljičnimi »dimniki«, mistično Konyo, mesto keramike Kutahyo, prestolnico moderne Turčije in dve prestolnici nekdanjega Otomanskega imperija.

Program

1. dan: LJUBLJANA-ISTANBUL-ANKARA
Zbirališče udeležencev potovanja na letališču Brnik in ob 9.10 polet letala v Istanbul. Po pristanku na istanbulskem letališču odhod preko bosporskega mosta v Malo Azijo in avtobusno potovanje v glavno mesto Turčije. Po prihodu v Ankaro nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: ANKARA-KAPADOKIJA-AVANOS
Zajtrk. Ogled arheološkega muzeja anatolskih civilizacij, Ataturkovega mavzoleja, trdnjave in mošeje Haji Bayram. Popoldne odhod v osrednjo Kapadokijo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: KAPADOKIJA (AVANOS – GÖREME – ZELVE – URGUP)
Zajtrk in celodnevni ogled Kapadokije - “Mesečeve pokrajine”: Učhisar, naravna kamnita trdnjava in najvišja panoramska točka v Kapadokiji je vidna celo iz Ürgüpa in Avanosa, ogled muzeja na prostem v kraju Göreme, kjer so s freskami poslikane hiše, samostani in cerkve vklesane v skalo. Krščanska svetišča čuvajo številne enkratne freske – lepe primere bizantinske umetnosti iz post ikonoklastičnega obdobja. Kratek postanek v tipični turški vasici Urgup, znani po opuščenih skalnatih bivališčih. Povratek v hotel, večerja in nočitev. Zvečer za doplačilo priporočamo obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom.

4. dan: KAPADOKIJA – DERINKUYU – KANJON IHLARA – KONYA
Zajtrk in vožnja proti Konyi. Na poti obisk največjega raziskanega podzemnega mesta Derinkuyu, ki je bilo z enajstimi nadstropji v globino dovolj veliko, da je lahko nudilo zatočišče tisočim kristjanom pred vdorom arabskih plemen. Postanek v kanjonu Ihlara– najdaljši, najgloblji in najzanimivejši dolini v Kapadokiji. V kanjonu se nahaja 105 jamskih cerkva in samostanov in več kot tisoč jamskih bivališč. Ogled Sultanhani Kervansaraya, kjer so se nekdaj ustavljali popotniki in trgovci. Prihod v Konyo, nekdanjo prestolnico seldžuškega kraljestva. Ogled mošeje in mavzoleja misleca in teologa Mevlana ustanovitelja verske sekte “plesočih dervišev”. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: KONYA – KUTAHYA – BURSA
Po zajtrku potovanje skoti centralno Anatolijo proti Bursi, prvi prestolnici Otomanskega cesarstva, mestu svile ali »zeleni Bursi«. Na poti postanek v enem najstarejših turških mest – v Kutahyi, poznani po keramiki – »fajansa iz Kutahye« in nadaljevanje potovanja v najpomembnejše mesto na znameniti »svileni poti«. Ogled Zelene mošeje sultana Mehmeta I. Celebi iz 15.stol. in zelenega mavzoleja. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: BURSA-ISTANBUL
Po zajtrku odhod proti Istanbulu. S trajektom bomo prečkali zaliv Marmornega morja in preko evroazijskega mostu še bosporsko ožino. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palače Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

7. dan: ISTANBUL-LJUBLJANA
Zajtrk in sprehod na znamenito pokrito tržnico (Kapali čaršija) kjer se boste lahko poskusili pri orientalskem barantanju in popili s trgovci tradicionalni čaj. Predlagamo križarjenje po Bosporju, morski ožini med Evropo in Azijo, ob kateri se nizajo naselja z bogatimi vilami in palačami, mimo trdnjave Rumeli Hisar in pod bosporskima mostovoma. Oživele bodo bosporske legende…. In izvedeli boste zakaj se ožina imenuje »prehod krav«! Izstopili bomo v Uskudarju na azijski strani in si ob pogledu proti Evropi mogoče privoščili pravo turško kavo…, Na evropsko stran se bomo vrnili s podzemno železnico pod Bosporjem,…. Popoldne prevoz na letališče in polet v Ljubljano ob 17.55.


Dodatno

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA ZA TURISTIČNE ARANŽMAJE SO PRILOGA PROGRAMA POTOVANJA Cena potovanja je po osebi. Potovanje bo organizirano v primeru 20 prijavljenih potnikov. V znesku za doplačilo 65€ so vključene vstopnine v arheološki muzej Goreme, Uhcisar, Zelve, (Derinkuyu, Ihlara canyon, Kervansaray, Hagia Sofia, Topkapi palača. CEPLJENJE: Ni potrebno. Več na www.zdravinapot.si. VIZUM: Ni potreben.

Opombe

V kolikor je pri programu potovanja predviden odhod iz Ljubljane, si pridržujemo pravico do alternativnega odhoda iz okoliških letališč. V tem primeru je iz Ljubljane urejen brezplačni povratni transfer. Končni obračun potovanja je narejen predvidoma do 10 dni pred odhodom, ko so znani podatki končnih letaliških pristojbin in je doseženo končno število potnikov, na podlagi katerega se določi rang dosežene cene (ob prijavi se potniku vselej zaračuna izhodiščna, najnižja cena).

Obvezna doplačila

  • manjša skupina 20-34potnikov: 90€
  • vstopnine: 65€

doplačila

  • enoposteljna soba: 149€
  • obisk tipičnega lokala s folklornim programom: 35€
  • križarjenje po Bosporju: 25€
  • polet z balonomv: 160€
Turčija


Cene vključujejo: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (130€), avtobusni prevozi po programu in ogledi brez vstopnin, nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih lokalne turistične kategorije 4*, 5x polpenzion (zajtrk, večerja), 1x nočitev z zajtrkom v hotelu v Istanbulu, stroški spremstva slovenskega vodje poti in lokalnega vodnika, osnovno nezgodno zavarovanje, stroški organizacije in izvedbe potovanja


Pošlji povpraševanje Natisni
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku