Kefalonija, največji in najbolj gorat otok Jonskega otočja, ima vse ceste, tudi gorske, precej urejene. Pripeljale vas bodo do najlepših in najbolj nenavadnih predelov otoka, kjer boste naleteli na ostanke burne zgodovine, ki je zaznamovala otok, na skrite samostane, osamljene pastirje … V primerjavi z našimi drugimi počitniškimi cilji je tukaj najbolj priljubljeno kombinirano spoznavanje otoka. Prve dni se lahko pridružite našim vodnikom, ki vas bodo popeljali na, v nadaljevanju opisane, izlete, naslednje dva ali tri dni pa si je Kefalonijo najbolje ogledati v lastni režiji, z avtomobilom. Slednjega lahko rezervirate ob prijavi že doma. Če si kljub temu raje ogledujete organizirano in vam izleti, ki jih vodijo naši vodniki, ne bodo dovolj, vam lahko uredimo še izlet z lokalno agencijo in vodstvom v enem od svetovnih jezikov. To bo zanimivo za tiste, ki bodo na otoku preživeli 14 dni ali več.

ITAKA
Itaka, ki ji pravijo tudi Odisejeva domovina, slovi po vsem svetu. Deset let se je Homerjev junak boril v trojanski vojni, zatem več let potoval, dokler se ni naposled vrnil v svoje kraljestvo in k ženi Penelopi, ki ga je ves čas zvesto čakala. Zato je Itaka simbol velike pustolovščine, ki človeka vleče v svet, in hkrati večnega hrepenenja po domovini, simbol potrpežljivosti in zakonske zvestobe. Ne smemo zamuditi priložnosti za obisk domovine junaškega Grka in tudi sami izkusiti delčka njegovega potovanja.

Z avtobusom se odpeljemo v Agio Efemio, kjer se vkrcamo na ladjo in odplujemo proti Odisejevi Itaki. Najprej se ustavimo v zalivu Gidaki, da se osvežimo v kristalno čistem morju, nato pa odplujemo v glavno mesto Vathi. Tukaj imamo prosti čas za samostojno pohajkovanje po mestecu ali obisk katerega od muzejev, nakar ladja odpluje naprej proti idilični ribiški vasici Kioni, kjer bo naš zadnji postanek s prostim časom za kosilo.


IZLET PO OSREDNJEM DELU OTOKA
Najprej se ustavimo ob mogočni trdnjavi Agios Georgios, strateško postavljeni na hribčku v krasni vasici Castro, s katere se razprostira osupljiv pogled na skoraj zahodno stran otoka, vse do Zakintosa. Nato se podamo v notranjost otoka, kjer se ustavimo v samostanu sv. Gerasimusa, zavetnika otoka, in v največji vinarni na otoku – Robola, kjer si privoščimo degustacijo izvrstnih kefalonskih vin.
S prečkanjem gorske verige Ainos pridemo na drugo stran otoka, kjer nas čaka posebno doživetje, vožnja s čolnički (fakultativno) po nekoč podzemnem jezeru Melissani, ki se zaradi sončnih žarkov, ki pronicajo skozi veliko odprtino na stropu, blešči v neverjetnih modrih odtenkih. Za kosilo se ustavimo v eni izmed odličnih tavern v idilični ribiški vasici Aghia Efemia, nato pa se po obalni cesti odpeljemo do razgledne točke nad eno najbolj slovitih sanjskih plaž v Sredozemlju, to je plaža Myrtos.


IZLET PO SEVERNEM DELU OTOKA
Izlet začnemo s postankoma pri jami Drogerati in podzemnem jezeru Melissani, nato pa se odpeljemo na skrajni severni del otoka do mesteca Fiskardo, ki nas očara s svojo pristno, ohranjeno arhitekturo. Nadaljujemo s samostojnim pohajkovanjem po živahnem mestecu ter potjo proti Assosu, za marsikoga najlepšem mestecu na otoku. Sledi prosti čas za kosilo in pot do razgledne točke nad eno najlepših plaž v Sredozemlju – plažo Myrtos.

OKVIRNE CENE DOŽIVETIJ
ITAKA – 45 €
IZLET PO OSREDNJEM DELU OTOKA – 36 €
IZLET PO SEVERNEM DELU OTOKA – 55 €01samostan svMyrtosMelissaniTourkopodaropredstavnica na KefalonijiItakaKefalonijaMakris YialosAvithos02