Wellness

Katalog Wellness 2018/2019

Wellness slovarček

 

› AYURVEDSKA MASAŽA
Ayurvedska masaža velja po izročilu za božji dar. Ni se razvijala skozi čas, ker je bila že v začetku popolna. Gibi v tej masaži so natančno določeni in vrstni red gibov je vedno isti. Ta masaža je celostna masaža, z njo odpiramo energetske kanale, jih čistimo in s tem omogočamo energiji, da svobodno zakroži po telesu. S tem se v telesu vzpostavi ravnovesje. Masaža deluje na vse telesne obtoke, na kroženje krvi, s tem tudi na oskrbo telesa s kisikom, kroženje limfe. Deluje na notranje organe telesa, ki so povezani z energetskimi kanali in tako izboljšuje njihovo delovanje. Uravnoveša stanje elementov v telesu.

› BALNEOTERAPIJA
Je zdravljenje s termalno vodo in peloidi. Tako voda, kakor zdravilno blato izboljšata prekrvavitev v tkivih in zato blažita bolečine, umirjata mišične krče, olajšata gibljivost sklepov in krepita obrambno sposobnost organizma. Imata pa tudi mnoge druge pozitivne učinke na telo.

› BIOSAVNA
Je savna na bazi zelišč. Savna s kombinacijo izredno prijetne toplote, vlage in naravne pare zelišč je idealna na začetku in na koncu izmeničnih toplohladnih kopeli. Prileže se vsem, ki ne prenašajo dobro visokih temperatur.

› FRIGIDARIJ
Ali ledena jama je prostor za hitro ohladitev (lat. frigidus = ohladitev). Kot sestavni del kopalnega rituala, so ga že uporabljali Rimljani. Zadrževanje v tem prostoru je priporočljivo po savnanju, ali daljšem bivanju v prostorih, ki sevajo toploto. Pogosto je v prostoru tudi bazenček s hladno vodo (8-12°C) ali ledeni vodnjak. S stališča medicine je menjavanje toplega in hladnega prostora bistvenega pomena za revitalizacijo organizma (kneipp-anje). Pod vplivom hladne vode ali zraka se žile skrčijo, po prenehanju se spet razširijo. S ponavljanjem postopka, savna - frigidarij, se izboljša krvni obtok, elastičnost kože in mišic.

› HAMMAM
Masaža s pilingom in peno se izvaja na posebni, ogrevani mizi – hammam. Je tradicionalna, mokra masaža celega telesa s posebno negovalno peno, ki naredi kožo mehko, voljno in gladko.

› HIDROTERAPIJA
Je uporaba vode v medicinski in zdravilski terapiji. Voda je lahko v obliki pare, tekočine ali ledu in se uporablja tako znotraj kot tudi zunaj telesa. Namen terapije je revitalizirati, vzdrževati in povrniti zdravje organizmu. Hidroterapija vključuje savne, parne kopeli, jacuzzi, sedeče kopeli, podvodne masaže, talasoterapije, turške kopeli,…

› KNEIPP KOPEL
Ali kneippanje, je vrsta hidroterapije. Temelji na odgovoru telesa na vroče in hladne dražljaje. Ti stimulirajo imunski sistem, vplivajo na izločanje stresnih hormonov, pospešijo cirkulacijo krvi in prebavo ter zmanjšajo občutljivost na bolečino. Pred začetkom terapije mora biti telo dovolj ogreto in primerno prekrvavljeno. To se doseže z zmernim gibanjem ali telovadbo pred postopkom. Po knajpanju je potrebno otreti tiste dele telesa, ki so na zraku. Nato z gibanjem ali tudi s počivanjem v ogreti postelji poskrbeti, da se koža posuši, telo pa za stalno ogreje. Kopeli so razdeljene na navadne, izmenične, rastoče in padajoče kopeli. Pri navadnih se temperatura ne spreminja, pri izmeničnih kopelih pa daljšemu toplemu ali vročemu postopku sledijo kratke mrzle kopeli. Pri rastočih kopelih se temperatura vode stalno povečuje, pri padajočih pa pada. Vse te kopeli so lahko po obsegu celotne ali delne, z dodatki ali brez njih. Po temperaturi razlikujemo hladne kopeli s temperaturo do 18°C, mlačne do 22°C, tople s 36-38°C in vroče pri temperaturi od 39-45°C.

› KOPEL RASUL
Rasul je izjemen ritual z različnimi izbranimi naravnimi dobrinami (solinsko blato, naravna glina, med, sol z rožmarinom ali sivko …). Nanos in vtiranje naravnih dobrin blagodejno vplivata na telo, saj kožo temeljito očistita. Visoka stopnja pare v parni kopeli dodatno odpre pore in omogoči lažjo absorpcijo naravnih dobrin, ki kožo bogato nahranijo ter ji povrnejo voljnost in mehkobo. Poleg zdravilnih učinkov je ritual Rasul namenjen tudi druženju in kramljanju ob prijetnih temperaturah. Po končanem ritualu priporočamo prhanje s hladno vodo, ki pospeši delovanje krvnega obtoka in krepi odpornost ter dobro počutje.

› LAKONIJ ali LACONIUM
Je oblika potilne kopeli z ogrevanimi stenami in klopmi. V lakoniju se počutijo nadvse prijetno predvsem osebe, ki jim je finska savna prevroča. Ležišča so ogreta. Enkraten obisk naj ne bi bil daljši od 35 minut. Po tem pa sledi počitek. Nekateri ga imenujejo tudi pogovorna soba, ker se v tej savni lahko pogovarjate.

› LOMI-LOMI MASAŽA
Havajska Lomi-lomi masaža je plesno-ritmična masaža celega telesa z izmenjujočimi dolgimi počasnimi potegi ter hitrimi energičnimi gibi, ki spominjajo na valovanje morja. Lomi-lomi pomeni »ljubeče roke«, zato se to masažo izvaja s podlaktmi, komolci in dlanmi, ki se ljubeče dotikajo telesa. Je ena najbolj čutnih masaž; prebuja veselje, podarja ravnovesje in notranji mir. Posebno primerna je za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.

› MEZOTERAPIJA
Je metoda, s katero določeno učinkovino uvedemo v tkivo, kjer želimo doseči učinek. Obstajata dve metodi: igelna –injekcijska in mezoterapija brez igel - NNM). Med tem, ko pri injekcijski mezoterapiji učinkovino z iglo vbrizgamo v kožo in podkožje, pa pri NNM uporabljamo določene impulze električne energije za vnos učinkovine v celice. Obe metodi sta zelo učinkoviti.

› QI GONG
Je starodavna kitajska zdravilna tehnika, ki je sestavljena iz enostavnih počasnih gibov. Namen gibov je spodbuditi kroženje življenjske energije či (chi ali qi) v človeškem telesu.

› SOLNA VOTLINA
Ena trenutno najbolj priljubljenih sproščujočih metod je počivanje v solni votlini. Solne terapije se uporabljajo v preventivne namene pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami. Pri izvajanju solnih terapij se uporablja zelo majhne količine natrijevega klorida. Tako pri 40 minutni terapiji prejmete odmerek natrijevega klorida le 3-5 mg. Dnevna poraba kuhinjske soli s hrano je 5-6 g, včasih več. Zato so solne terapije popolnoma neškodljive, je pa treba omejiti porabo soli v prehrani (pri težavah z ledvicami, povišanem krvnem tlaku, nosečnosti, pešanju srca, ...).

› STONE TERAPIJA
Je masaža s kamni vulkanskega izvora (vroči kamni) in iz marmorja (hladni kamni), ki imajo izjemno naravno moč. Kamni se polagajo na čakre in vzdolž hrbtenice. S to sproščujočo terapijo odpravljamo stres in energetske blokade v telesu, lajšamo težave, kot so nespečnost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter pospešujemo odvajanje toksinov. Hladni kamni blažijo otekline, povečujejo prožnost kože in jo regenerirajo. Učinek terapije je dolgotrajen.

› TEPIDARIJ
Je najmilejša oblika savne. V tepidariju so segreti anatomsko oblikovani ležalniki. Zaradi nizke temperature in vlažnosti, se lahko v savni te vrste zadržujete kolikor časa želite. Pomaga pri krepitvi imunskega sistema in ne »ogroža« krvnega obtoka. Tepidarij je idealen za sprostitev.

› WATSU BAZEN
Je bazen v katerem so združeni elementi hidroterapije in japonske prstne Shiatsu masaže. Je točkovno usmerjena masaža, ki blagodejno vpliva na mišice in celotni organizem.

Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku