Hrvaška

Katalog Wellness 2018/2019
Hrvaška ni le Dalmacija in Istra, niso samo otoki, temveč je veliko več. Hrvaška je od nekdaj bila prostor resničnega navdiha. Prav posebej pa je zanimiv del celinske Hrvaške, ki je bogat z naravnimi zdravilišči, toplicami in wellness in spa resorti, ki daje popolnoma drugo dimenzijo družinskih počitnic, aktivnega oddiha ali samotnih počitnic, nekje, kjer nismo vsem na očeh. Međimurje vsekakor vabi.
Hrvaška
To je zgodba o deželi tisočerih otokov, čudoviti naravi, bogati dediščini in velikanih, ki so s svojimi deli Hrvaško za vedno in z veliki črkami zapisali na karto sveta. To je zgodba o deželi, katere lepote so opevali že od davnih časov: od Kasiodorja, ki je pisal o božanskem življenju Patricijev na hrvaških obalah, Danteja, ki je svoje božanske verze pisal očaran nad epskimi prizori morske modrine, pa vse do Georga Bernarda Shawa, ki je tukaj našel raj na zemlji.
Republika Hrvaška je obmorska država, ki leži v jugovzhodni regiji Evrope, s severnim robom pa se umešča tudi v Srednjo Evropo. Razprostira se od skrajnih vzhodnih robov Alp na severozahodu do Panonske nižine in bregov reke Donave na vzhodu, njen osrednji del pokriva Dinarski gorski masiv, južni del pa se končuje na obali Jadranskega morja. Na severu in zahodu meji na Slovenijo, na severu na Madžarsko, na jugu in vzhodu na Bosno in Hercegovino, na jugu na Črno Goro ter na vzhodu na Srbijo. Glavno mesto države je Zagreb.
Hrvaška je eden izmed ekološko najbolj ohranjenih krajev Evrope! To je predel, na katerem se barve sončnega in prekipevajočega Mediterana posrečeno plemenitijo z mirom in svežino gorovja in blagostjo zlatih, z žitom bogatih ravnic Panonije. Dežela prave božanske inspiracije, o kateri so navdihnjeno pisala in navdušeno pripovedovala številna svetovna peresa, je redka evropska pokrajina, ki se na tako majhnem prostoru ponaša s kar osmimi nacionalnimi parki!
Na Hrvaškem se nahajajo številne kulturne in naravne dobrine, med katerimi izstopajo predvsem Dioklecijanova palača v Splitu, staro mestno jedro v Trogirju, Evfrazijeva bazilika v Poreču, katedrala v Šibeniku, mesto Dubrovnik, Starigradsko polje na Hvaru, ki so uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine. Plitviška jezera, najlepši in najbolj znan hrvaški narodni park, so edina hrvaška naravna dobrina, ki se nahaja na tem prestižnem seznamu.
Na Unescovem reprezentativnem seznamu nematerialne kulturne dediščine se nahajajo še »Fešta« svetega Vlaha, čipkarstvo v Lepoglavi, na Hvaru in Pagu, letna proščenja zvonarjev s področja Kasavštine, hrvaška procesija za križem, petje in igranje dvoglasja tesnih intervalov iz Istre in Hrvaškega Primorja, spomladanska procesija Ljelja ali Kraljica iz Gorjana, veščina izdelave tradicionalnih lesenih otroških igrač iz Hrvaškega Zagorja. Sicer pa je Hrvaška med državami z največjim številom nematerialnih dobrin na svetu, ki so uvrščene na Unescov seznam.
Ne obotavljajte se, zaplujte po azurno modrih barvah Jadrana in odkrijte otok, na katerem se nahaja eno izmed zadnjih bivališč beloglavega orla v Evropi. Za resnične zaljubljence v naravo pa majhna opomba: Hrvaška je dežela, v kateri lahko odrinete na morje in srečate posvojenega delfina, ali, če imate zares srečno roko, pridete na sled skrivnostni sredozemski medvedki. To je kraj, kjer narava blesti v polnem sijaju.
Razvrsti po Ime hotela cena Kategorija priporočamo
Želite biti informirani o aktualnih novostih in ekskluzivnih akcijah?
Spremljajte nas
tudi na Facebooku